TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. november 11., hétfő

Itt a liba, zsá-zsá-zsá-lya

„Ludasim, pajtásim, hol az én lúdjaim?
Ludasim, pajtásim, hol az én lúdjaim?
Tizenketten voltak, mind fehérek voltak.
Tizenketten voltak, mind fehérek voltak.
Csak kettő volt barna, harmadik az anyja.
Csak kettő volt barna, harmadik az anyja.
Kerülj, ludam, kerülj, kertem alján kerülj!
Kerülj, ludam, kerülj, kertem alján kerülj!
Csak ott es úgy kerülj, búval meg ne merülj!
Csak ott es úgy kerülj, búval meg ne merülj!
Mer’ ha belémerülsz, soha ki nem kerülsz.
Mer’ ha belémerülsz, soha ki nem kerülsz.
Jöjjön haza ludam, vejszen oda uram!
Jöjjön haza ludam, vejszen oda uram!
Ő se vejszen szegény, me’ jó pipás legény. 
Ő se vejszen szegény, me' jó pipás legény.” 












TŰZDELT LIBACOMB, 
    BORBAN FORGATOTT GESZTENYÉVEL
        ÉS SZALONNÁS-ZSÁLYÁS RIZOTTÓVAL
Hozzávalók:
4 db libacomb
30 dkg rizs
25-30 szem gesztenye4 ger. fokhagyma
15 dkg kolozsvári szalonna (nem baj ha picit több)
1,5 + 1,5 dl vörösbor
2 ek. méz
morzsolt zsálya
bors, só 
A szalonnából 8 vékony csíkot levágunk és a megtisztított libacombokat, 2-2-vel megtűzdeljük; aztán a fokhagyma gerezdeket hosszában 4 szeletre vágjuk, a kés hegyével egy kis helyet szúrunk nekik és ezeket is beletűzdeljük a húsba. Sóval, borssal és morzsolt zsályával bedörzsöljük a combokat, majd tepsibe rakva és a bor felével (1,5 dl) meglocsolva, fólia alatt, lassan megsütjük ; az utolsó  tíz perben, már fólia nélkül, szép pirosra pirítjuk őket. Sülés közben, néha kukkantsunk rá, locsoljuk meg a zsírjával. Azokat a húsokat amelyek hosszabb sütési időt igényelnek, mindig figyeljük! Ne hagyatkozzunk a receptre, mindenkinek más a sütője! és ha az alja jobban sülne egy kevéske folyadékot öntsünk alá bátran.
A gesztenyét sütőben megsütjük, megpucoljuk.
Két evőkanál mézet egy serpenyőben enyhén, megkaramellizálunk és felöntjük a maradék borral, beledobjuk a gesztenyéket, csak egy csipet sót és borsot hintünk rá, majd jól visszaforraljuk.
A rizottóhoz a maradék szalonnát apró kockákra vágjuk egy-két kanálnyi olívaolajon megpirítjuk, rászórjuk a rizst, picikét megsózzuk, borsozzuk és morzsolt zsályával ízesítve, víz hozzáadásával készre főzzük. A rizottó készítését itt találod! Én egy leheletnyi csípőset is raktam hozzá, de ez elhagyható. Tálaláskor az zamatos gesztenyét a combokra helyezzük és a levével meglocsoljuk.

4 megjegyzés:

  1. A Márton napi libásod is nagyon finom és igencsak étvágygerjesztő!
    Már írtam ide megjegyzést, de nem került felvételre, remélem most sikerrel járok! Szép estét!:)

    VálaszTörlés
  2. Sajnos egy ideje döcög a blogger és ezt már másnál is láttam. Sorry.

    VálaszTörlés
  3. Nálam is előfordult, de azóta gépet cseréltem, remélem ez már működni fog.:))

    VálaszTörlés