TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. november 27., kedd

A házi koszt, akkor és most

Gyermekkorom egyik legkedvesebb gasztro-élménye, a „Sógor” által készített Kalbászos-kápuszta. Valamiért, ezt az étket mindig Ő készítette, annak ellenére, hogy véleménye szerint: „főzís az asszony dógája”.
Öröm volt nézni azt az átélést ahogy megalkotta ezt a pompás (általában vacsora) fogást. Gondosan átnézte a hozzávalókat, amiket természetesen Magdus nénje készített oda neki, és szó nélkül, apró fej bólintásokkal jelezte, hogy mind a három dolog + egy kis kancsó fehérbor rendelkezésére áll. Aztán hozzákezdett a káposzta párolásához, közben némán és elgondolkodva borozgatott. Néha az is előfordult, hogy a káposztába került egy kevéske bor is, de akkor nekünk gyerekeknek úgy kellett enni, mintha addigi életünk legnagyobb jutalmát kaptuk volna.
... és az is volt.














MENNYEI KOLBÁSZOS-KÁPOSZTA
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
20 dkg paraszt kolbász (puhább)
zsálya
A káposztát igény szerint átmossuk, átvagdossuk. Egy lábosban, egy kis vízzel felöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben, ha kell a vizet pótoljuk, a vége felé fehérbort is adhatunk hozzá. A kolbászt  kb. fél centis karikákra vágjuk. Amikor a káposzta már elérte a kívánt puhaságot, beleszórjuk a kolbászkarikákat és a zsályát. 5 perc alatt, éppen csak annyira, hogy a kolbász átmelegedjen, illetve a színét kiengedje, fedő nélkül készre pároljuk.
Sült, pirított burgonyával, ízlés szerint tejföllel tálaljuk, aprított lilahagymával díszíthetjük. 
Akkoriban, és általában finom házi kenyérrel fogyasztottuk. A hozzávalók természetesen mind-mind házi készítésű volt.

2 megjegyzés: