TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. január 11., kedd

Savanyú káposzta és répa

Vajon létezik-e olyan ember aki nem ismeri a világ egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb vitaminbombáját a savanyú káposztát.

A káposzta rendkívül magas C-vitamin tartalmát még a savanyítás után is megőrzi, az A-vitamin tartalma is előkelő helyet foglal el. Szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, egyes vitaminjai erősítik a csontokat és az immunrendszert. A vérképzésben nagy szerepe van a benne levő folsavnak, fluornak és vasnak. A cink, a réz, a mangán a baktériumok és a vírusok ellen nyújtanak segítséget. Salaktalanít és fogyaszt, de a savanyúkáposzta diétát, csak rövid ideig (1hét) szabad csinálni, mert a szervezetnek más tápanyagkora is szüksége van. Alapvetően a savanyúkáposzta az egy forma (ill. van fehérboros is) de, mégis ízesítésében kicsi különbségek lehetnek. Ha tehetjük olyan helyen vásároljuk (pl.:piac) ahol módunkban áll megkóstolni. Ja!-a savanyúkáposzta nem fehér, a feltűnően "szép, tiszta, világos" fajtáról tudni kell hogy, valószínűleg valamilyen mesterséges savanyító anyagot használtak hozzá.



A savanyú répa hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik mint a káposzta. Mindenképp említésre méltó a C-, A-, B1-,B2-vitamin mellett a kálium, foszfor és vas tartalma is. Az alapjául szolgáló kerekrépa ill. tarlórépa a káposzta félék családjába tartozik. Íze picit talán a retekhez hasonlít egy gyenge karalábé beütéssel, ez a "csípőssége" a benne levő mustárolajnak köszönhető. Színe a fehértől a liláig terjed. Már az ókorban ismert és alapvető élelmiszer volt, Európában a burgonya előtti időben igen fontos szerepet töltött be. Manapság a világ minden részén előszeretettel használják (hogy,a franciákról ne is beszéljek) a legkülönbözőbb módon. Nálunk sajnos kissé el lett felejtve és inkább takarmányozás céljából termesztik. A mi környékünkön (Vas, Zala) is eléggé megosztja véleményt, és jó formán csak a savanyított változatát készítik. Ugyanúgy savanyítják mint a káposztát, de Miklósfán ahol évente megrendezik a Kerekrépa Főzőversenyt, élesztővel, tehát kovásszal készül. Na!- ennek a kovászos változatnak a leegyszerűsített formáját megtaláltam egy oldalon, persze (csak picikét) variáltam rajta és ma este el is készítettem. Amennyiben sikerül és érdemesnek tartom rá, a hétvégén megosztom veletek.

2 megjegyzés:

  1. Az jó lesz, hogy ha megosztasz már végre valamit velünk is, mert csak a nyálunkat csorgatjuk a billentyűzetre múlt év december 12.-e óta!

    VálaszTörlés
  2. Én így teszem el minden évben a káposztát:
    http://www.nosalty.hu/recept/savanyu-kaposzta-odzsi-konyhajabol

    VálaszTörlés