TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. november 20., kedd

Nem csak fanatikusoknak

A sonkahagyma az a sonkahagyma és pont.
Sajnos rengeteg helyen találkozhatunk a sonkahagyma, salotta néven való emlegetésével, pedig nem egy dologról van szó.
A salotta-hagyma pici, gömbölyded (esetenként kicsit nyúlott), húsa érettségi foktól  függően lila, halvány lilás; a teljesen beérett példányok íze, kellemes, elviselhetően a fokhagyma felé hajlik.
A sonkahagyma hengeres, átlagosan 5-7 dekás, fehér húsú, nem túl erős ízű és ezért pompás salátának(-ba), való hagymaféle; és én nagyon szertetem.
A keveredés a francia nevek miatt lehet ami, échalote és échalion; salotta és sonkahagyma.


 





EZ A SONKAHAGYMA, de nem salotta 














SONKAHAGYMA, 
        ROZMARINGOS - MÉZZEL KARAMELLIZÁLVA
Hozzávalók:
személyenként
4-5 db sonkahagyma
1 ek. méz
1/2 dl fehérbor (száraz)
1/4 db zöld alma
fehérborecet 
rozmaring
olívaolaj
rukkola
lenmag (lehet más is, akár el is hagyható)
bors, só 
A hagymákat megpucoljuk, de az alsó (gyökeres) részét csak annyira vágjuk le, hogy a hagymát még összetartsa. Majd hosszában félbe vágjuk őket és vágott felükkel lefelé, forró olívaolajon elkezdjük pirítana. Amikor már kezd szépen színt kapni, sózzuk, borsozzuk, aprított rozmaringgal, bátran ízesítjük és borral felöntjük. Fedő alatt, gyenge lángon 3-5 percig pároljuk. Aztán a fedőt levéve a bort elpároljuk, közben a mézet rácsorgatjuk és lassan szép pirosra karamelizáljuk; különböző magvakkal (akár durvára tört dióval, mogyoróval) megszórjuk. Tálaláskor rukkolát halmozunk a tányérra, rárakjuk a vékonyra szeletelt almát és a tetejére halmozzuk a hagymákat. A serpenyő aljára tapadt ízletes ízanyagokat egy-két kanál borecettel összemelegítjük és meglocsoljuk vele a „salátánkat”.
TUDTAD? „A rukkola nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ez a „csípős” salátalevél, tömve van alapvető fontosságú tápanyagokkal, melyek megakadályozzák a betegségek kialakulását.” 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése