TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. november 7., szerda

Kacsa és fiatal avagy Azt hittem

Kérem szépen én megvoltam győződve arról, hogy van itthon a jégbe zárva libamell...
Hmm.... viszont ez kacsa, de legalább fiatal, brávóó és  kacsintószmájli
Így legalább két dolgot is kitudok próbálni, egyik az ilyen finom hús sütése percek alatt; a másik a puliszka, amit kukoricalisztből készítek és viszonylag gyorsan 😉 👈ez egy igazi smile.











FIATAL KACSA MELLE,
 PÁROLT KELKÁPOSZTÁVAL
  ÉS PIRÍTOTT PULISZKÁVAL
Hozzávalók:
4 db fiatal kacsa melle (1/16-18 dkg)
1 kisebb kelkáposzta (kb. 1 kg)
20 dkg kukoricaliszt
0,5 l víz
4-5 ek. ecetes gyöngyhagyma
3 ek. kristálycukor
1,5 dl fehérbor
őrölt kömény
majoránna
bors, só
(1 db piros színű paprika)
A félliter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már kezd gőzölögni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 20-25 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.
Közben a kelkáposztát megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit eltávolítjuk, aztán szép vékonyan felszeleteljük.
Egy nagyobbacska edényben zsiradékot melegítünk, rászórjuk a kelkáposztát, megsózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük és egy kicsit lepirítjuk, ha a káposzta nagyjából felére összeesett, meghintjük a kristálycukorral, amivel finoman megkaramellizáljuk.
Ahogy a káposzta puhul (itt is el kell mondanom egy kis roppanósság kimondottan jót tesz neki), meglottyintjuk a borral, hozzáadjuk a gyöngyhagymát és készre pároljuk.
A fiatal kacsamelleket a bőrös felén beirdaljuk, de csak a bőrét! sóval, borssal és majoránnával meghintjük, bedörzsöljük.
Ez száraz serpenyőben, kis lángon! a bőrös felükkel lefelé elkezdjük sütni 7-8 percig, aztán átfordítjuk és ezen az oldalon is 6-7 percig sütjük, 5-10 perc pihentetés után tálalható.
A puliszkát egy evőkanál segítségével forró zsírba szaggatjuk és megpirítjuk (mint a dödöllét, van a hajdina gánicát), csak a színek miatt, a pirítás vége felé, apró kockákra vágott piros színű paprikát adhatunk hozzá.
-Ez a mennyiségű puliszka nem "sok", de szerintem a kelkáposztás körettel kiegészülve pont ölég, ha viszont valaki máshogy gondolja, nyugodtan duplázza meg a hozzávalókat.-





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése