TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. november 21., szerda

Chili és Gala avagy Tűzről pattanva

A múlt heti   Gala   Shanghai édes-savanyú chili szósz után, amit "csak" 2-es erősségű volt, most egy 3-as következen, amivel egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. 
Ez a Harissa szósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a  kömény adja.
A Harissa leginkább Tunéziához köthető, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat és olajjal állítják be az állagát. 
A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz.
Természetesen ízesítőként is használható, vagy pácoláshoz, ahogy én tettem, pl. pulykaszárnyhoz 😉
De hol tudom beszerezni, ezeket a  Gala  chili szószokat? 
Szentgotthárdiak, és a környékén élők a 👉HÁRMASHATÁR SZÓDA-nál👈 keressék, a többiek pedig az Interneten 😉 














TÜZES PULYKASZÁRNY, ÍZES BULGURRAL
Hozzávalók:
4 db pulykaszárny
8 ek.  Gala  Harissa csípős-fűszeres paradicsomszósz
2 fej kisebb vöröshagyma
3-4 ger. fokhagyma
30 dkg bulgur
2 szál szárzeller
1-2 db paradicsom
1 db babérlevél
A pulykaszárnyakat az ízületnél ketté vágjuk, a bőrét egy-két helyen bevagdossuk, kicsit megsózzuk, majd darabonként 1-1 evőkanál Harissa szósszal bekenjük, bemasszírozzuk; néhány óráig hűtőben érleljük.
Egy tepsibe 4-5 kanálnyi olajat teszünk, belepakoljuk a bepácolt szárny darabokat, bő 1,5 deci vizet öntünk alá és fóliával letakarva 180 fokon kb.50-55 percig sütjük, közben rápillantunk, és ha szükséges a levét pótoljuk, majd fólia nélkül szépen rápirítunk.
A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és amikor a szárnyakat, fólia nélkül visszatoljuk a sütőbe mellészórjuk.
A sütés közben elkészítjük a bulgurt.
A szárzellert és a paradicsomot apró kockákra vágjuk; a bulgurt egy lábosba tesszük, hozzáadjuk az aprított zöldségeket, egy babérlevelet, megsózzuk és duplája mennyiségű vízzel felöntve, kis lángon, addig főzzük amíg minimálisra elfő a leve, aztán a tűzről levéve, fedő alatt, saját gőzében készre pároljuk, mintha rizst készítenénk.
Tálalás előtt a szárnyak mellet megsült hagymákkal összekeverjük.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése