TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. szeptember 18., hétfő

Csibe és batáta avagy Mindenből egy pici

Ma egy kedvenc ízpárosomat használtam az ebéd készítésekor, ez pedig nem más, mint a kakukkfű és a chili,  Nem tudom miért van, de ez duó, nálam nagyon kívánja egymást; sokszor megesik, hogy a reggeli sajtos (bármilyen sajtos) szendvicsembe is bele csempészek, néhány levélek kakukkfüvet és egy leheletnyi chili-t, ez utóbbit, inkább őrölt formában, nem sokat! csak úgy, hogy még kellemesen legyen pikáns.
A mai ebénél, ezt még egy kicsike balzsamecet is tetézte, ráadásul pác formájában.
















PIKÁNS CSIRKECOMBOCSKÁK,
  SONKÁS-HAGYMÁS SÜLT BATÁTÁVAL
Hozzávalók:
4 adag csirke alsócomb (12 db) 
6 ek. balzsamecet
olívaolaj
chili (nálam szárított jalapeno)
kakukkfű (citromos)
A köret:
80 dkg batáta (édes burgonya)
10 dkg minőségi, vékonyra szeletelt sonka
1 fej lilahagyma
(fehérbor)
A balzsamecetet, kb. duplája olívaolajjal, a picike chilivel és kakukkfűvel (a szárát is beledobhatjuk) jól összekeverjük.
Ezt a páclevet, rálotyikoljuk a megtisztított csirke alsócombokra, és alaposan beleforgatjuk, bemasszírozzuk vele. Legalább 3-4 órán át hűben pihentetjük, de több is lehet.      
         









190 fokra előmelegített sütőben, picike vizet aláöntve,  fólia alatt kb.50 percig sütjük, utána nagyobb hőfokon rápirítunk.
A körethez, a batátát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, megsózzuk, és olívaolajon, kis lángon, elkezdjük a sütését,  finoman mozgatva, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjön szét. Közben a sonkát és a lilahagymát szép vékony csíkokra vágjuk és amikor a batáta, már kezd szépen pirulni, közé szórjuk, és együtt készre pirítjuk, kakukkfűvel ízesítjük.
(Nem kötelező, de kár lenne érte: a tepsi alján összegyűlt, visszamaradt, finomra pörkölődött (nem égett) zsiradékot, szaftot, egy kis fehérborral felöntve kiforraltam és ezzel meglocsoltam a combokat.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése