TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. március 22., kedd

Medvehagyma és csibe azaz Az ízek netovábja

Szóval, aszt hiszem, ebbe a ételbe (majdnem gondolkodás nélkül) minden finomságot beletettem.
Medvehagyma: szezonja van.
Gomba, fehérbor: imádom ezt a párost.
Bársonyos tört burgonya: meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.
A burgonyáról, azért még annyit elmondanék-nák, hogy ezt a köretet, szlovén kollegáktól lestem el. Lényegében tört burgonya, ami leves (levesben főtt) zöldségekkel együtt van összetörve illetve ez adja meg a „bársonyos” ízvilágát. 
Ha nem a levesben főttek a zöldségek (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, akár karalábé) akkor, a burgonyával együtt főzzük meg őket.
...és az sem okozhat problémát, ha a hagyományos zeller, egy-két szál szárzellerrel van kiváltva; de ha csak sárgarépa kerül hozzá, úgy is megállja helyét.




MEDVEHAGYMÁS CSIBETEKERCS,
BÁRSONYOS TÖRTBURGONYÁVAL
    ÉS FEHÉRBOROS GOMBÁVAL
Hozzávalók:
4 db, 15-18 dkg csirkemell
10-12 szál medvehagyma
8 szelet bacon
80 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa (vagy leveszöldség)
20 dkg gomba
1 db kis fej vöröshagyma
1 ek. liszt
1 dl fehérbor
őrölt kömény
majoránna
bors, só
A csirkemelleket egy éles késsel, ügyesen felvágjuk, szétnyítjuk, gyengén megklopfoljuk és a belső felüket megsózzuk, megborsozzuk, aztán szépen rájuk fektetünk 2-3 szál medvehagymát, majd feltekercseljük és baconba göngyöljük őket.
Egy tepsit kiolajazunk, belepakoljuk a tekercseinket, egy kevéske vizet (1dl) öntünk alá, és fóliával befedve 25-30 percig, gázsütő 4.fokozatán sütjük, azán fólia nékül, nagyobb hőfokon rápirítunk.
A burgonyát és a sárgarépát (leveszöldséget) sós vízben puhára főzzük, leszűrve összetörjük.
A gombát felszeleteljük, kissé lepirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, amikor már szép a színe, megsózzuk, borsozzuk, köménnyel és pici majoránnával ízesítjük, leszórjuk egy kanál liszttel, elkavarjuk, felöntjük a borral és annyi vizet adunk hozzá, hogy kellemes, nem túl sűrű szaftot kapjunk.
Tálaláskor a burgonyára helyezzük a felszeletelt, csibetekercset és a gombás szafttal körbe locsoljuk.




2 megjegyzés: