TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. március 13., vasárnap

Börke és bab avagy Egy régi hagnulat

Valamikor régen, családikörben, viszonylag sokszor falatoztunk „sertésjavát”, azaz... izé... szóval, számunkra a javát, tehát bürkét, körmöt, és farkat...; mondjuk ez meg is látszott rajtunk, de most nem ez a lényeg ;)
Finom volt, egyszerű, és sallang mentes.
Ma a nagy retro bűvöletében, ismét elkészítettem egy ilyen finomságot; hát mit ne monjdak BigLájk ;)
















BÜRKÉS BABLEVES,
  TARHONYÁVAL
Hozzávalók:
30 dkg setrésbőrke
25 dkg tarkabab
1 nagy fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 szál sárgarépa
5 dkg tarhonya
1-2 ek. ecet (elhagyható)
3-4 db babérlevél
csípős paprika
őrölt kömény
A babot egy éjszakára beáztatjuk.
A szépen megtisztítot sertésbőrkét 30-35 percig előfőzzük; majd ahogy hűl vékony csíkokra vágjuk. (Ezt én eleimtől tanultam; merthogy ezzel a módszerrel „könnyebb” felcsíkozni a bőrkét. Úgy legyen.)
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a sárgarépát pedig karikákra daraboljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, kevéske sertészsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, 2-3 percig együtt pirítjuk, aztán jöhet a felcsíkozott bőrke, valamint 4 gerezd zúzott fokhagyma; sózzuk, őrölt köménnyel és babérlevéllel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és egyet rottyantunk rajta.
Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, és vízzel felöntve puhára főzzük.
Az első forrás után, beletesszük a felkarikázott sárgarépát is.
Levesünk betétje, tarhonya lesz, amit megpirítunk és a levesben főzzük meg, erre 15-20 percet számolhatunk, de akár külön is megfőzhetjük.
Tálaláskor ecetet illetve csípős paprikát is kínálhatunk mellé, ha épp nem főztük bele ebbe a pompás kis retro levesbe.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése