TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. augusztus 24., szombat

Kaptam egy tököt +

-Nem akarsz valami tökös ételt főzni?
-Mindig olyant főzök.
-Nem úgy te hüle! Hozok neked tököt, valami őrülten jó ételt készítesz belőle (hi-hi-hi).
Nekem, kérem szépen azt tanították, hogy amit adnak azt fogadd el, mert máskor nem kapsz semmit.
Szófogadó gyerekként elfogadtam a tököt, szép nagy tököt és még megfejelték egy nagy adag paradicsommal is.
Na már most, mi van itthon? :) Tök és paradicsom. 
Mit szoktam mondani, miből kell főzni; abból ami otthon van!  
Akkor most mit fogok főzni...

 












PARADICSOMOS TÖKRAGU, 
      TÖKMAGOS CSIBEFALATOKKAL
Hozzávalók:
1 kg főző tök (nem baj, ha több)
40 dkg paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. ételecet (10%-os)
borsikafű (csombor)

olívaolaj
60 dkg csirkemell
2 ger. fokhagyma
10 dkg zsemlemorzsa (kb)
5 dkg tökmag (kb)
1-1,5 dl tej
bors, só
A csirkemellet kicsi, vékony szeletkékre, falatkákra vágjuk.
A fokhagymát egy tálkába zúzzuk és összekeverjük a tejjel, majd min. 30 percig ebben pácoljuk a csibefalatokat. (A tej mennyiségét csak hozzávetőlegesen írtam; végül is annyi tejet használjunk amennyi szükséges ahhoz, hogy a húst nagyjából ellepje; nem kell úsznia!) 
A tökmagot egy mozsárban összetörjük és összekeverjük a zsemlemorzsával, borsozzuk.
A tököt meghámozzuk, a belsejét kivájjuk és legyaluljuk.
A vöröshagymát félkarikára szeleteljük egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a tököt, megsózzuk, meghintjük egész köménnyel és rálottyintjuk az ecetet. Közben a paradicsomot felkockázzuk és ezt is közé dobjuk, lassú tűzön, szépen megpároljuk (mivel nem kell szétfőzni ezt sem, kb.: 20-25 perc elég neki) borsikafűvel ízesítjük.
A fokhagymás-tejben pácolódott csibefalatokat jól lecsepegtetjük, picit ki is „facsarhatjuk”, megsózzuk, majd a tökmagos-zsemlemorzsába megforgatjuk, (belenyomkodjuk). Kevés olívaolajon (mintha szelet húst sütnénk) mindkét oldaláról szép pirosra sütjük.
Lényegében mindenki olyan köretet fogyaszt mellé amit szeret; de személyes ajánlatom: 
a pirított  kenyér (akár vékonyan fokhagymával bedörzsölve); 
sőt hús nélkül, ezt a fincsi kis ragut tehetjük a pirítósra is :) 
TUDTAD? „A tökmag jó forrása az omega-3 és az omega-6 zsírsavaknak.”

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik. Az ecet milyen célt szolgál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)? Talán csak megszokás, de nekem azt tanították, hogy így nem esik szét, nem lesz olyan „pempős”. Ebben az esetben lehet hogy a paradicsom is elég lenne, de én szeretem a savanykásan pikáns ételeket. Ha gondolod el is hagyhatod vagy kevesebbel megpróbálhatod.

      Törlés