TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. augusztus 28., szerda

Egy krémisztő kaland a tökömmel

A fene tuggya méér?! de a tökfőzeléknek van egy rossz marketingje és ezért a gyerekeket ki lehetne vele üldözni a nagyvilágból. Ezek a gyerekek pedig felnőttek lesznek egyszer és akkor már meg fogják enni a finom tökfőzeléket (legalább a gyerekek előtt).
Valljuk meg az igazat, valóban a főzőtöknek nincs semm... olyan tök íze van; de milyen is az a tök íz? Számtalanszor találkozhatunk ezzel a kifejezéssel és ilyenkor valószínűleg arra gondolunk, hogy íztelen.., vagyis, hát, szóval mégis csak olyan tök ízű. Ez nem biztos, hogy rossz, mert ha „nincs íze” akkor, szinte bármilyen irányba eltudjuk vinni egy ügyes ízesítéssel. Természetesen ehhez az is kell, hogy tudjunk elvonatkoztatni a „pfújj töfőzeléktől”. 
Más. Ezt már egyszer írtam és egész „elgondolkodtatónak” találtam. Felnőttkorban, fogjuk rá mindenki szereti megeszi a tökfőzeléket; húspogácsával, fincsi pörkölttel vagy éppen ahogy mi a Mamikámmal kedveltük, burgonyagombóccal. Ha tudományosan szemlélődünk, nem tudjuk nem észrevenni, hogy a tökfőzeléktől mindenki eltelik; a tányér alján mindig marad egy-két... kanállal belőle, de a fasírt, a pörkölt és két szelet kenyér, az tuti elfogy.
-Jajj, szétpukkadok, annyit ettem! Ez már nem megy le :/  :)  
A következő levesemmel (ha már ennyit beszéltem a főzelékről) megpróbálok egy picikét más ízvilágot felvázolni; és ha ez valakinek bejön, amit nagyon remélek, az jó úton halad a klasszikus tökfőzelék megkedveléséhez.
    












NYÁRI TÖKKRÉMLEVES
Hozzávalók:
80 dkg főzőtök
20 dkg sárgarépa
1 db szép paradicsom
1/2 citrom
1 ek. kristálycukor
2 ger. fokhagyma
2 dl főzőtejszín
étkezési keményítő
olívaolaj
friss kapor
őrölt kömény
bors, só 
Betétnek:
10 dkg kolozsvári szalonna
pirított kenyér, zsemle kockák
A tököt megtisztítjuk, a belét kivájjuk, legyaluljuk.
A sárgarépát megpucoljuk és lereszeljük vagy kis kockákra daraboljuk, majd forró olívaolajon pár percig pároljuk, hogy a színe kioldódjon. A fokhagymát kisebb darabokra vágjuk és a répa közé dobjuk, picit megpiríthatjuk, de vigyázva, mert a fokhagyma megéghet és megkeseredhet, aztán jöhet a feldarabolt paradicsom.
Ezután beleszórjuk a legyalult tököt sózzuk, borsozzuk és egy kevéske őrölt köménnyel ízesítjük; felöntjük bő egy liter vízzel. Nagyon puhára, könnyen pépesíthetőre főzzük, majd simára turmixoljuk.
A citrom héját lereszeljük (csak a sárgát!!! a fehér részétől lehet keserű), félretesszük. A citomlevét kifacsarjuk és a hozzáöntjük a leturmixolt tökhöz, amit visszaraktunk melegedni. A tejszínt 1-2 kanál keményítővel (függően attól, hogy sűrűbb vagy hígabban szeretjük az ilyesmi leveseket) kikavarjuk és besűrítjük vele a levesünket; a citrom héjával, aprított kaporral és ízlés szerint kristálycukorral ízesítjük.
Pirított kenyérkockákkal és pirított szalonnacsíkokkal megszórva tálaljuk, de kínálhatunk mellé még citromlevet és olívaolajban elkevert aprított kaprot. 

2 megjegyzés:

  1. Koszonom a receptet! Remek! Kerdes: a paradicsomot is hozza kell tenni? En most hozzateszem, csak jelzem, hogy a receptben nem talaltam meg az erre valo utalast.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...jé! valóban kimaradt a receptből, bocsesz, igen a fokhagyma után és a tök előtt.

      Törlés