TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. június 6., csütörtök

Variációk egy témára: mozzarella, paradicsommal 1.

Sokan nem értik mit lehet szeretni a mozzarellán...
„Azért mert tesznek hozzá egy kis paradicsomot meg bazsalikomot aztán meglocsolják olajjal - és egyből salátának nevezik, az szép dolog; de a mozzarella attól még nem lesz jó!”
Végül is megértem azokat az emberkéket akik így gondolkodnak és úgy esznek, hogy a szájukban próbálják kielemezni az étel alkotóelemeit külön-külön;  a mozzarella nem jó, íztelen, „megasztán vízbe van ásztatva” pfújj. Helyette inkább vegyünk „fincsi” trappis piros csomagolású saj valamit < egészségükre váljék
Azért én tennék egy-két próbát a mozzarella védelmében. Ez nem fog másról szólni, mint arról, hogy milyen módon illetve miféle kiegészítőkkel lehet feldobni ezt a sajt félét, amit nem mellesleg neveznek a mediterrán konyha királynőjének, az asztalok gyöngyének és még fehér aranynt is emlegetik.
A mozzarella eredetileg (és a valódi), a vizibivaly tejéből készül a mai napig is, és ez D.O.P jelzéssel látják el, illetve Mozzarella di Buafala néven hoznak forgalomba. A nagy népszerűségre való tekintettel ma már készítik tehéntejből is, és szinte 100% hogy ezt találjuk a boltok polcain; sorry, de fogadjuk el, hogy ez csak mozzarella jellegű sajt. Ez a mi mozzarellák, és nyugtassuk magunkat azzal, hogy nem nagy a különbség.














MOZZARELLÁS SZENDVICS, 
         PARADICSOMMAL ÉS MANDULÁS PESTO-VAL   
Hozzávalók:
1 db mozzarella
1 db paradicsom
5-6 ek. szeletelt mandula
5-6 ek. olívaolaj
friss bazsalikom
őrölt szerecsendió
kristálycukor
olívaolaj

A mennyiség amit írtam, (kb.) nálam 3, ha lazábbra készítem a pesto-t, 4 szendvicsbe is elég (jelenleg 2 szenyába osztottam el, két rétegben és jó sűrűre készítettem) , de ez függhet a szelet vastagságtól; attól, hogy mennyi olajat használunk stb. és még a zsemle, puffancs, szendvicskenyér méretétől is. Lényeg a lényeg a pesto-t is úgy készítsük ahogy és amilyen ízű nekünk megfelel. Igaz, a legtöbb recept leírja a pontos mennyiségeket, de én ezzel is úgy vagyok, hogy ez csak alap. Ezrét mondom mindig, hogy kóstolgassunk és közben alakítsuk ínyünkre az adott ételt; már csak azért is mert kivenni nehezebb, mint fokozatosan hozzárakni ;)  
A pesto lényege és készítése a következő (egyszerűen): a mandulát és a bazsalikomleveleket egy csipet sóval, mozsárban összezúzzuk, közben, ahogy megkívánja, fokozatosan hozzáadjuk  az olívaolajat, egy csipet cukorral és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A szendvicseinket megkenjük a pestóval és rápakoljuk a mozzarella és a paradicsom szeleteket; ha maradt egy kis szeletelt mandulánk (akár meg is piríthatjuk), azt is szórjuk rá és így egy Őrülten Jó ropogós szendvicset kapunk. Röviden ennyi; rengeteg féle pesto létezik érdemes rákeresni :)
TUDTAD? „A mandula jó forrása a vírusölő ásványi anyagnak, a kalciumnak is.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése