TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. június 23., vasárnap

Egy verseny, egy recept (a leves)

Ismételten olyan receptversenyre akadtam, amelyikben óriási segítséget nyújtanak azzal, hogy megadják a hozzávalók listáját, illetve 4 alapanyagot amelyekből, amelyekkel étel kell készíteni. Na, ezeket a dolgokat szeretem, ezen már nem kell gondolkodni: tejszín, bor, kakukkfű, leveles tészta és mindez egy leveshez. A könnyítés az, hogy bármit lehet még használni a elkészítés során; de én arra törekszem (főleg az ilyen és ehhez hasonló versenyeknél), hogy minél kevesebb plusz dolgot tegyek hozzá.














HIDEG CHARDONNAY-LEVES, 
          KÖRTÉVEL ÉS KÉKSAJTOS RUDACSKÁKKAL
Hozzávalók:
7 dl Chardonnay
3 dl tejszín
2 tk. kakukkfű
6 ek. kristálycukor
6 szem szegfűszeg
6 ek. étkezési keményítő
3 dl víz
1 csipet só
10 dkg kéksajt
2 db körte  
27 dkg leveles tészta (a súly gyártóként változhat, ezek általában „1adagos” nyújtott tészták)
A kristálycukrot arany színűre karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és a vízzel, és amikor már felolvadt a karamell beleszórjuk a kakukkfüvet és a szegfűszeget valamint egy csipet sót; jól kiforraljuk és a tejszínben elkevert keményítővel besűrítjük. Hűtőszekrényben jól lehűtjük.
A leveles tésztát 16, egyforma téglalapra vágjuk és az egyik, hosszabbik szélére osztjuk a kéksajtot; majd egy kevéske vízzel megkenegetjük a tészta lapocskáink széleit és szorosan feltekerjük őket, a végeit jól lenyomkodjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és belepakoljuk a rudacskáinkat úgy, hogy az összeérő fele legyen alul; forró sütőben szép pirosra sütjük.
Tálaláskor az üdítően hideg levesünkbe beleszórjuk az apró kockákra vágott körtét és mellé kínáljuk a kéksajtos rudacskákat.

2 megjegyzés: