TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. június 28., csütörtök

Igazi zöld

Napi rostbevitelünket is emelhetjük, ha tökmaglisztet használunk, 5,43% rostot tartalmaz. A rostfogyasztással nemcsak a bélrendszeri problémákat enyhíthetjük és szüntethetjük meg, hanem mint ahogy tanulmányokkal is igazolták, a napi kalóriabevitelt is csökkenthetjük. Ez részben annak köszönhető, hogy a rost nagy mennyiségű vízzel fogyasztva a jóllakottság érzetét is kelti, ezzel a fogyókúrázók számára is nagyszerű alternatíva búzaliszt helyett. Másrészt a rost kevés nettó emészthető szénhidrátot tartalmaz, ezzel a vércukorszintet is szabályozza, mert a rost a nem alakul glükózzá, és ezzel nem jelent nagy megterhelést az inzulintermelés szempontjából sem, tehát cukorbetegek számára is ajánlott.
Egy érdekes és valóban igazi zöld krémlevest szerettem volna készíteni ami egészséges, kalória szegény és finom.
Őszintén megvallom, nem mertem sok tökmaglisztet használni, mert kissé tartottam a túl erős íztől,ezért egy kis keményítőt is adtam a levesemhez. Végül is így is ölég markáns ízű levest kaptam (mondjuk tettem is érte). 














CUKKINIKRÉMLEVES, TÖKMAGGAL BOLONDÍTVA
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 p. natúr joghurt
5 dkg tökmagliszt
2 ek. tökmagolaj
3 ek. étkezési keményítő
2 ger. fokhagyma
őrölt rozmaring


A vöröshagymát felkockázzuk, a cukkinit lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn (a levest, a végén turmixolni fogjuk; én a reszelést azért választottam, mert gyorsnak tűnt, de darabolhatjuk is ahogy nekünk tetszik). A tökmagolajon megfuttatjuk a vöröshagymát,  felöntjük kb.: 2 dl vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és sóval, rozmaringgal ízesítjük. 5 perc forrás után beletesszük a cukkinit majd ismét felöntjük 1 liter vízzel, 10-15 perc alatt puhára főzzük . A joghurtot és a tökmaglisztet alaposan összekavarjuk a főzőléből adunk hozzá egy-két merőkanálnyival (azaz hőkiegyenlítést végzek), plusz a keményítőt is belekeverem és ezzel besűrítjük a levesünket. Jól kiforraljuk (előfordulhat, hogy egy kicsit kiikrásodik, szemcsésedik; oda se neki hisz') és botmixerrel simára turmixoljuk. Forrón, pirítóssal, akár pirított tökmaggal tálaljuk.
Csak 1 érdekesség: a leves íze engem egy kicsit a spenótra emlékeztet. Ha valakit esetleg zavarna ez a valóban markáns íz egy kis cukorral (Xukorral) tompíthatjuk.

Azon kedves olvasóim akik az ŐRÜLTEN JÓ ÉTELEK -en keresztül jut el a Bio boltba (bal oldalon, kattints a képre) és ott Xukor és Natur Cookta termékeket (többet szeretnél tudni?, kattints a szövegre)  vásárolnak azoknak 10 % kedvezményt biztosítanak mennyiség függetlenül. Regisztráció után rendelhetsz és a ajándékutalvány mezőbe be kell írni a :   orultszakacs12   kódot.

2 megjegyzés:

  1. Ez a tökmagliszt nagyon izgalmasan hangzik! Meg a leves is! Imádom a spenótot! Amúgy gondolom, van napraforgó- len- és szezámliszt is! Azt hiszem végigkóstolom az összeset!

    VálaszTörlés
  2. Hajrá! és valóban az egészségedre váljék!

    VálaszTörlés