TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. december 1., csütörtök

Örömteli készülődés 1.

-Hogy, repül az idő!
-Milyen hamar elment ez az év is!
-Jéé! már december van !
Ugye, ismerősek ezek a mondatok; és bárhová is megyünk ezekben a napokban, mindenhol ezt halljuk. Mindenki csodálkozik azon, hogy itt az év vége, az év utolsó hónapja, karácsony, szilveszter, új év (bár, az csak jövőre lesz) rokonok, szomszédok, népvándorlás, Rózsi néni. 
Úristen MIKULÁS! Na, gyorsan a boltba! Ejj, hát ! Nincs már semmi; csak meglepetés tojás, nem is baj, abban van valami értékes ajándék is. Egy tábla PIROS csomagolás csokoládé, pár szem akciós szaloncukor és egy-két darab dió, mogyoró (ezt legalább Apa szereti) és már kész is. A mikulás zacskót már nem is keressük. Az utcán úgyis lesz a  Mikulásnál egy jó nagy zsák, majd azt megnézheti a gyerek :), én meg addig iszom egy kis forralt bort he-he.

A következő napokban, hetekben karácsonyra, szilveszterre, vendégvárásra ajánlok nektek egy pár Őrült tippet.
Az első a keksztekercs, ahogy én készítem finom, gyümölcsös, pikáns, egyszerű és nagyszerű.














ÁFONYÁS KEKSZTEKERCS
Hozzávalók:

a tésztához
50 dkg darált keksz
15 dkg olvasztott margarin
5 dkg porcukor
4,5 dl víz
2 ek. kakaó
fahéj
egy csipet só
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, összegyúrjuk; úgy, hogy szép egyállagú tésztát kapjunk. Megmondom őszintén, én egy picivel több vízet használtam, mert úgy szeretem, ha nagyon puha a keksztekercs.

a töltelékhez
15 dkg darált keksz
15 dkg áfonya lekvár
15 dkg olvasztott margarin
10 dkg aszalt áfonya
0,5 dl vörös bor
0,5 dl rum
Az áfonyát beáztatjuk a rum és a bor keverékébe. A hozzávalókat itt is összekeverjük, A felpuhult áfonyát kinyomkodjuk, de a levét is hozzáadjuk a töltelékhez.
Frissentartó fóliát rakunk egy gyúródeszkára és ezen nyújtjuk ki a tésztánkat. Ez azért kell, hogy a tészta ne ragadjon le, illetve a feltekerésnél segít. A tölteléket egyenletesen rákenjük a tésztára és a fólia segítségével szorosan feltekerjük. Pár órára hűtőszekrénybe rakjuk. A külsejét megforgathatjuk kókusz reszelékben vagy kekszmorzsában, akár őrölt dióban, de maradhat csupaszon is.
Csak 1 tipp: ha kapunk (mert már ilyen is van) őrölt szegfűszeget, azt is rakhatunk a tésztába; így kicsit közelebb kerülünk a karácsonyi hangulathoz.

Ez viszonylag nagy adag (attól függően, hogy mennyire szeretjük), ha úgy gondoljuk, felezzük meg.

1 megjegyzés:

  1. Kedves CiróBácsi! A karácsonyi hangulatot mi is szeretjük! Guszta a tekercs el is mentettem. Mivel most találtam rád, még be-be nézek, ahogy látom van mit olvasgatni.:-) Tücsi

    VálaszTörlés