TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. november 3., kedd

Répa és hús avagy Megoldottam

Már régóta tervezgetem, hogy egy igazi jó torosrépát készítek saját ínyemre és a legegyszerűbben. Aki nem ismerné ezt, elárulom a nagy titkot, ez lényegében ugyanolyan mint a toroskáposzta, csak épp savanyított tarlórépából (kerekrépából) készül.
No ezzel igazándiból kettő probléma van:
1. viszonylag ritkán (sőt) tartok disznóvágást itt fent az első emeleten..
2. savanyított répát is ritkán tudok szerezni, vagy legalább is nem akkor kapható a zöldségesnél amikor ihletem támad rá, illetve pár éve vásároltam egy nagy üzletbe, de az vastag volt és inkább egy fincsi savanyúságra emlékeztetett az íze.
Mindegy, ezt is beírom a majd-ok közé 😉
Na de, kérem szépen és tisztelettel, itt lép be a képbe Irenke, aki a minap azzal (és egy zacskóval) csengetett be hozzám, hogy -"ugye szeretem a répát is?" Naná! ...és a mindent is! 
Alakul a dolog répa már van, gyerünk a fagyóba.. ez a darab hús pont jó lesz... ja ez marha... pff, oda se neki... a répa hm... hát az meg úgy a maga valójában van és kicsit még földes is... most már nincs visszaút... meg kell oldanom... 👊
És megoldottam ezt is...csak úgy, mint a mindent is 😁😇










FEHÉRBOROS RÉPAFŐZELÉK
  KOLBÁSSZAL ÉS MARHAHÚSSAL
Hozzávalók:
50-60 dkg marha pörkölthús (lábszár, lapocka v. comb)
15 dkg parasztkolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
3-4 db paprika
1 db paradicsom
1 p. tejföl (150g)
3-4 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
1 kg tarlórépa / kerekrépa (nem baj, ha picit több)
1 dl fehérbor
1 ek. almaecet
8 szem borókabogyó
sertészsír
A tarlórépát megtisztítjuk, meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn belereszeljük egy tálba, megszórjuk 1 teáskanál sóval, ráöntjük a fehérbort és az almaecetet, hozzáadunk 6-8 szem zúzott borókabogyót, majd alaposan összekeverjük, picit megnyomkodjuk és felhasználásig félretesszük.
A marhahús felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, a paprikát és a paradicsomot felszeleteljük, feldaraboljuk.
A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, sertészsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst és kevergetve addig sütjük amig elveszti nyers színét, ekkor megsózzuk, belekeverjük a paprikát és a paradicsomot, zúzott fokhagymával, köménnyel, majoránnával ízesítjük, meghintjük egy kis fűszerpaprikával, aztán vízzel felöntögetve -lényegében és gyakorlatában- pörköltet készítünk.
Amikor a hús már kellően megpuhult hozzáadjuk a kolbászt és a finoman kinyomkodott répát (nem kell túlságosan, hisz’ ebben vannak az ízek), felönjük annyi vízzel, hogy épp ellepje és összeforraljuk. A répának nem kell sok főzés.
Befejező műveletként tejfölös habarással sűrítjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk pluszba mellé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése