TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. szeptember 17., csütörtök

Paprika és töltött avagy Van még valaki

Kérem szépen tegye fel a kezét aki így készíti a töltött paprikát!
Ja! Előtte olvasd el az én Őrültségemet!? ...mondjuk eddig még mindig bejött 😉😁





 







TÖLTÖTT PAPRIKA
 ahogy azŐrültSzakács készíti
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéslapocka
15 dkg rizs
1 nagy dob. paradicsompüré (140g)
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 szál szárzeller
2 ger. fokhagyma
4 ek. liszt
3-4 ek. kristálycukor
majoránna
őrölt kömény
-fűszerpaprika-
petrezselyem zöldje
egész és őrölt bors
4 adag burgonya
(Én teljesen megszoktam párolni a riszt a töltelék készítéséhez.)
Tehát a hagyományos módon párolt rizst készítünk.
A vöröshagymát felaprítjuk és egy nagyobb lábosban (ebben fog készülni a mártás is) üvegesre sütjük, a felét a rizzsel együtt hozzáadjuk a darált húshoz, sóval, borssal, egy kevéske köménnyel, majoránnával és aprított petrezselyemzölddel fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük majd alaposan összekeverjük, „begyúrjuk”. -Én egy kis fűszerpaprikát is szoktam beletenni, de ez akár el is hagyható.-










A paprikákat kicsumázzuk, aztán a csumájukból, szárzellerből, sóval és pár szem egész borssal egy főzőlevet készítünk.
A húsos tölteléket beletöltjük a paprikákba, illetve gombócokat formálunk belőle, majd a szép, lassú forrásban levő főzőlében, kifőzzük, ez akár egy órácskát is eltarthat, hogy a lének jó íze legyen, hisz’ később ezzel fogjuk felengedni a mártást.


Amikor a paprikák és a gombócok megfőttek, kiszedjük őket a főzőléből és félretesszük.
A megmaradt, üvegesre sütött vöröshagymához, hozzáadjuk a paradicsompürét és együtt finoman megpirítjuk (nem égetjük 😉), közben hozzákavarjuk a lisztet is, aztán az átszűrt főzőlével felengedve kívánt sűrűségűre főzzük.










Ha mártásunk már elkészült kristálycukorral finomítunk rajt, szükség szerint sózzuk; legyengítjük a tüzet alatta, beletesszük a megfőtt paprikákat és gombócokat, 5-10 perc alatt összeforraljuk és tört burgonyával tálaljuk.










Óh, mily’ meglepő én tojást nem teszek a töltelékbe, de a rizst készre, puhára párolom -mindig B rizst használok-, nem „száraz” húsból készítem és a lassú főzés során nem esik szét a gombócom. Természetesen, aki biztosabb úgy a dolgába, az tegyen bele egy tojást...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése