TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. október 2., vasárnap

Pogácsa és sajt avagy Jajj be rég...

A minap eszembe jutott, hogy, jajj be rég ettem pogit, és hogy, milyen rég készítettem.
Na, több se kellett...














SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók:
50+5 dkg liszt
2 dl tej
1p. tejföl (175g)
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
1 db tojás (+kenés)
15 dkg sajt (most épp ementáli)
1 ek. kristálycukor

A vajat felkockázzuk, kis darabokra vágjuk és szoba (konyha)hőmérsékleten, puhára, és  nem folyósra olvasztjuk.
Az élesztőt langyos (kézmeleg), cukros tejben felfuttatjuk.
Az 50 dkg lisztet elkeverjük  1 bő, teáskanál sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávaló; ill a lereszelt sajt felét.
Mint általában, ez a kelt tésztám is finom, laza, ezért először egy masszív keverőlapáttal, összekeverem (dagasztom), aztán amikor a tészta kezd összeállni, akkor adom hozzá a +5 dkg lisztet, amit már kézzel dagasztok hozzá. ( Így könnyeben dolgozunk vele) 
Lisztezett deszkán (v.tálba) könnyű, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, úgy! hogy közben a kezünket lisztezzük szükség szerint, ügyelve arra, hogy a tésztát ne lisztezzük túl.
A kész tésztát 10 percig pihentetjük, majd picit kisodorjuk és meghajtogatjuk.
Langyos helyen, letakarva 20 percet kelesztjük, majd ismét sodorjuk és hajtogatjuk.
Amikor a tésztánk duplájára kelt, kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, a tetejét "bevagdossuk", kiszaggatjuk, lekenjük tojással, és megszórjuk a félretett reszelt sajttal.
előmelegített sütőben, 4-5 fokozaton szépen megsütjük.
Csak 1 tipp:  Én a pogácsa készítésekor is a nagyobb lyukú reszelőt használom; szerintem így jobban érvényesül, illetve jobban is látható a tésztában ;)   


  



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése