TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. szeptember 22., kedd

Petrezselyem azaz Szeretem és kész

Mivel szeretem, kötelességemnek tartom a népszerűsítését, és nem csak a levesbe főzve.
Ja, természetesen a petrezselyem gyökérről beszélek, még akkor is, ha most sokunknak, az a „mentség” jut eszébe, hogy - az olyan fás szokott lenni -,  igen van ilyen, de ha szép, fényes, friss, láthatólag nem régebbit, öregebbet vásárolunk, hanem olyant, amin még nincsenek nagy elbarnásodott „foltok” akkor ez elkerülhető.
A másik része pedig a zöldje; manapság gyakran hallani, hogy nem divat már egy ételt megszórni, „díszíteni” aprított petrezselyemzölddel, ez biztos így igaz, de én nem divatból főzök és kimondottam szeretem a friss, üde ízét, akár „díszítve” akár megszórva, akár belekeverve az ételbe! de, és természetesen, nem indokolatlanul, és nem mindenre.
(Csak zárójelben jegyzem meg, amikor gyönyörű, zsenge, friss, akkor még a vajas kenyeret is feldobom vele. Ez van imádom!)
Maga a gyökérrésze, amit sajnos leginkább csak levesekbe, főzve használunk, és gyakran (utalva a fásságára) a szemétbe kerül; kicsit el van hanyagolva.
Én most úgy döntöttem, hogy néhány petrezselymes étket alkotok, és osztok meg veletek az elkövetkező időszakban; hátha... 
Csak néhány jó dolog a petrezselyemről, az íze mellett: leheletfrissítő, étvágyjavító, vizelethajtó, segíthet a magas vérnyomás kezelésében, de lúgosító és vértisztító hatása is ismeretes!
Ugyanakkor várandóság kismamák, nagyon óvatosan fogyaszthatják, illetve vennak esetek amikor tiltják is!  (Lásd itt>>> Wellnesscafe.hu )



 










TEJFÖLÖS-PETREZSELYMES APRÓHÚS

Hozzávalók:
70 dkg sertés apróhús (lapocka)
20-25 dkg petrezselyem gyökér
1 p. tejföl
2ek. liszt
petrezselyemzöld
őrölt rozmaring
őrölt kömény
bors, só 
Az apróhúst felcsíkozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, borssal és rozmaringgal, jól belemasszírozzuk és legalább egy éjszakára, olajba fojtva érleljük.
Másnap egy lábasban (igen! hagyma nélkül) szépen lepirítjuk, megsózzuk és víz fokozatos hozzáadásával, úgy mint ha pörköltet készítenénk, puhára pároljuk. 
A petrezselyem gyökeret 3-5 centis csíkokra (kis hasábokra) daraboljuk, majd a zés, puhulás utolsó 25-30 percében a húshoz dobjuk, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi, és szépen puhára főzzük.
Közben tejfölből és lisztből habarást készítünk és a levét, szaftját besűrítjük vele.
Tálalás előtt egy bőséges adag aprított petrezselyemzöldet kavarunk hozzá.
Köretként tarhonyát kínálhatunk, amit én úgy készítek, hogy egy kevéske fűszerpaprikát is szórók rá, a párolásakor.    



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése