TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. július 16., csütörtök

Cukkini és túró avagy Valami kezdődik

Szeretem a cukkinit, és ezt tudja más is.
A cukkini érik, terem, és másnak is.
A cukkinit leszedem, és más is.
Cukkinim van és kapok is.
Még jó, hogy a cukkinit szeretem, és ezt jól tudja más is. 
...azt hiszem valami kezdődik...
















CUKKINIKRÉMLEVES HIDEGEN,
    ZABPELYHES TÚRÓGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 p. tejföl
3-4 ger. fokhagyma
1 szál szárzeller 
 (akár el is hagyható, de szerintem kicsit teltebbé teszi a leves ízét és még nem lesz „zavaróan” zelleres)
1 ek. kristálycukor
2-3 ek. liszt
friss kapor
25 dkg túró
3 ek. zabpehely
őrölt kömény
bors, só
A cukkiniből kb.15 dekát félreteszünk.
A többit felkockázzuk és egy kevéske olívaolajon, megsózva, saját levében pároljuk 10 percig, közben hozzáadjuk az aprított fokhagymát és szárzellert, borssal és finomra vágott kaporral ízesítjük.
Ezután felöntjük bő 1 liter vízzel 15 perc alatt puhára főzzük.
Ez idő alatt, a maradék tejfölből, lisztel habarást készítünk és a levesünket besűrítjük, a félretett cukkinit pedig apró, 0,5 centis kockákra daraboljuk.
Amikor a levesünk besűrűsödött, szép simára turmixoljuk, utóízesítjük, egy kanálka cukorral finomítjuk, és a még melegen beleszórjuk az apró cukkini kockákat. Hűtőben, jól lehűtjük.
A túrót, 2 evőkanál tejföllel és a zabpehellyel alaposan összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és egy picike köménnyel ízesítjük, majd néhány órácskára (akár egy éjszakára) hűtőben pihentetjük, hogy összeérjen és jól formázható masszát kapjunk.
Tálalás előtt a túróból gombócokat formálunk és a hideg levesbe rakva, kedveskedünk vendégeinknek vagy magunknak :)     

 












Csak úgy mint eddig, cukkinis receptjeimnél a cukkini felhasználásra kerülő mennyiségét jelzem (1kg), tehát maggal és héjasan.
Amennyiben valaki lehámozza és a magrészét eltávolítja, úgy azt a mennyiséget adja hozzá a jelzetthez. 
Én amíg nem „muszáj”, nem „öreg” a cukkini, nem szoktam ezzel pöcsö foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése