TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. április 18., szombat

Brokkoli és kolbász azaz A csőben sült csoda

Csőben sütés vagy gatinírozás, lényegében és egyszerűen nem más mint az előkészített, előfőzött, elősütött alapanyagok, sütőben való sütése, amiket egy tojás sárgával és sajttal kevert besamel mártással borítunk, öntünk le és szép pirosra sütve tálaljuk.
Én most a tojássárgát kiahgytam, de ettől még istenien fincsi lett eme soron következő költeményem ;)
















CSŐBEN SÜLT HÚSPOGÁCSA, BROKKOLIVAL
Hozzávalók:
40 dkg sertés darálthús (szaftosabb)
5 dkg chorizo (vagy paraszt kolbász)
1 kis fej vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
1 db brokkoli (50 dkg)
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dkg reszelt sajt
4 dl tej
bazsalikom
bors, só
salátafélék
A vöröshagymát apró kockákra darabolva, kevés zsiradékon megpirítjuk. 
A chorizo-t (kolbász) szintén felaprítjuk.
A darált húst, a vöröshagymát, a kolbászt, egy gerezd zúzott fokhagymát, alaposan összedolgozzuk, sóval, borssal és bazsalikommal ízesítjük.
A masszából 4 db szép húspogácsát formázunk és egy vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk őket és forró sütőben kb.:20 percig sütjük.
Közben a brokkolit rózsáira szedjük és forró, sós vízben 5 percig blansírozzuk.
Elkészítjük a besamelt:
A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és addig „pirítjuk” amíg jól felhabzik (lényegében vajas-rántást készítünk, de nem pirítjuk túl barnára a lisztet, azért, hogy szép világos -tejmártást- kapjunk), ezt a műveletet, fakanállal végezzük.  
Viszonylag nagyon sűrű, egybeálló masszát kapunk, vigyázzunk le ne égjen; mindent készítsünk oda időben.
Közben a tejet felmelegítjük, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve a sűrű „rántáshoz” öntjük, lehet 2-3 részletben is, pár perc alatt állandóan kevergetve, szép simává főzzük, „puffogtatjuk,” sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A kész mártásba belekeverjük a reszelt sajtot.
A blansírozott brokkoli rózsákat szépen elrendezzük az elősütött húspogácsáinkon, a besamel mártással befedjük őket és a sütőbe visszatolva nagyjából 10 perc alatt pirosra sütjük.
Salátafélékkel tálaljuk.
A pogácsákból, több, kisebb darabot is készíthetünk, de én most szép, nagyobb, úgymond egy adagosra készítettem. Csinálhatjuk úgy is, hogy a sajtot nem keverjük bele a mártásba, hanem a tetejét szórjuk meg.      




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése