TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. február 2., vasárnap

Ilyent sem ettem még

Sokszor láttam már, szimpatikus is volt, de eddig még csak fagyasztott zöldségkeverékben találkoztam vele. Tegnap amikor beugrottam a zöldségeshez a megrendelt batátámért (sajnos, felénk ez is, inkább rendelésre megy, ha haverod a zöldséges), amikor is rám mosolygott a Pagoda vagy Romanesco karfiol.
Pagoda karfiol származását illetőleg?, valószínűleg Kína, erre utalhat a pagoda név, ugyanakkor a romanesco, pedig a római eredetet tükrözhet. A 16.században már megemlítik az olasz receptúrák. Végül is a karfiol és a brokkoli keresztezéséből alakult ki; van ahol Romanesco brokkolinak nevezik. Íze lágyabb, krémesebb;  sok benne az A-, és C-vitamin, a vas és a cink; kalória szegény.
Lényeg a lényeg finom és mutatós!  

 












 ÉDESBURGONYÁVAL
    TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ, 
       EXLUZÍV ZÖLDKÖRETTEL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
30 dkg édesburgonya azaz batáta
1 db pagoda karfiol (romanesco)
1 cs. retek
1 dl fehérbor
szezámmag
szerecsendió
kakukkfű

olívaolaj és vaj
Az édesburgonyát megtisztítjuk és feldarabolva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, villával durvára összetörjük, egy pici szerecsendióval ízesítjük.
A sertéskarajt 8 szeletre vágjuk, megklopfoljuk, megsózzuk; mindegyik szeletre rakunk egy kupacot az összetört édesburgonyából, majd ügyesen félbehajtjuk őket, fogpiszkálóval megtűzzük. Egy edényben olívaolajat hevítünk és a húsokat elősütjük minkét oldalukról. Ezek után felöntjük a fehérborral és szükség szerint, annyi vízzel, hogy éppen csak a húsok alsó részét lepje el a folyadék (ha kell pótoljuk) és fedő alatt, lassan 20 perc alatt készre pároljuk.
A karfiolt rózsáira szedve sós vízben roppanósra főzzük és olívaolajon kissé megpirítjuk, közben hozzáadjuk a karikára (félkarikára) szeletelt retket, egy kevés kakukkfűvel ízesítjük és szezámmaggal megszórjuk. 
Tálaláskor a hús, meleg (nem forrásban levő) párolólevébe egy jó darabka vajat keverünk és (már a tányéron) meglocsoljuk vele ezt a pompás ki étket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése