TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. május 19., vasárnap

Fantázia, bátorság, jó étvágy

Nem tehetek mást, csak ismételni  tudom magam, ismételni és ismételni...
Legyen bátorságunk abból főzni ami otthon van (mást úgysem tehetünk); ne pánikoljunk be, ha valami hozzávaló hiányzik; fogyasszuk el jó étvággyal és ne öljük magunkat azzal, hogy „hát, azért jobb lett volna, ha...”. Ilyenkor mindig eszembe jut az a mondat (talán nem is olyan vicces), amit a kis kuktáinknak szoktam mondani: Ételt csak a végén nevezz el! :)
A tegnapi nap folyamán; nem tudom miért, de a gulyás fészkelte be magát a kis agyamba. Délután fél ötkor
Van itthon marhahús? Van. Fagyasztva? Igen. Kiolvad, megfő, este tízkor már ehetem is. :/
...és ismét egy „bátor” ötlet; a végeredmény pedig..., hát mit mondjak: a mai naptól a családi menü gyakran visszatérő része lesz.














CSIBEMÁJGULYÁS 
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 kg burgonya
25 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
2 db babérlevél
fűszerpaprika
őrölt kömény
bors,
A vöröshagymát apró kockára vágjuk és forró zsiradékon üvegesre pároljuk. A paprikát, a paradicsomot szintén felkockázzuk és a hagymához adjuk. Pár perc elteltével meghintjük fűszerpaprikával,  felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje beledobjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és zúzott fokhagymával ízesítjük; legalább 20-25 percig főzzük, szükség szerint a vizet pótoljuk. Amikor szépen szétfőtt a pörkölt alapunk, belerakjuk a felkockázott májat és egyet forralunk rajt. Ezután a kockára vágott burgonya és a félkarikára darabolt sárgarépa következik, felöntjük vízzel és gyenge lángon készre főzzük. Utóízesítjük és forrón tálaljuk.
Mivel az még nem rontott el semmit, egy kis csípős paprikát is csempészhetünk bele ;) , ha pedig az alapba szalonna is kerül... hmmm, minden nap ilyent akarunk enni.      
TUDTAD? „A hagyma a koleszterinszint csökkentésében is segít, hígítja a vért és megelőzi a vérrögök kialakulását.” 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak ígérkezik. Gondolom fantáziát akartál írni. Ez utóbbi megjegyzést nyugodtan töröld ki.

    VálaszTörlés
  2. :/ Oh, na ja hamar-munka ritkán jó. Köszi és szép napot :)

    VálaszTörlés
  3. Nem keményedik meg nagyon a máj amíg a répa és a krumpli megfő? Én ha valamibe teszek, mindig az az utolsó.

    VálaszTörlés