TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. október 24., szerda

Egy klasszikus, felturbózva 3.

„Ezt nem lehet megunni, ez az amit nem lehet megunni!”
Cseng néhányunk fülébe a régi reklám zenéje; tejet meg tejfölt reklámoztak így. Azóta is kedvelem minkét terméket és böcsülettel fogyasztom is őket, de most félre velük. Gomba szezon van és erdejeink koronáját most nem a fa tetején kell keresni, hanem alul az avar alatt. 
A felénk szedhető gombák közül a talán a legfinomabb, legértékesebb és legnépszerűbb a vargánya; és aki egyszer rákap az nyugodtan énekelheti a régi reklám nótáját, mert ezt valóban nem lehet megunni.
Én szedni nem szoktam, mert nem ismerem fel az erdőben, hogy melyik gomba ehető és melyik nem. Sőt, azon a véleményen vagyok, hogy könyv segítségével sem lehet az ember túl biztos magában. 
Aki gombát akar szedni az társuljon be valami nagy öreghez, és ott szerezzen tapasztalatot.
A következő sorokban egy-két tévhitet gyűjtöttem össze. 
Nem igaz, hogy az a gomba mérgező, amit ha megvágunk vagy eltörünk akkor a színe megváltozik; a gyilkos galóca húsa megvágáskor és  eltöréskor  is szép fehér marad. 
Azonban léteznek olyan „szín váltó” gombafajok, amelyek ízletesek, tehát fogyaszthatók.
Nem fogyasztható minden gomba, amelyiket a csiga is megrág. 
És az sem igaz, hogy az az ehető gomba, amelyik mérgező gomba mellett nő az mérgezővé válik.
















 VARGÁNYÁS-BURGONYALEVES -1.
    KOLBÁSSZAL ÉS KAPORRAL
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
30 dkg vargánya
10 dkg lángolt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 kis csokor kapor
2 ek. liszt
őrölt bors
sertészsír
Egy fazékban sertészsírt olvasztunk; és ezen megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát. A kolbász héját lehúzzuk (ezt úgy tudjuk könnyen elvégezni, hogy 5-10 percre hideg vízbe áztatjuk) és felkockázzuk; a hagyma közé dobjuk. Amikor a kolbász szépen kieresztette a színét hozzá adjuk a felkockázott burgonyát, majd a vargányát. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük bő egy liter vízzel. Ha a burgonya megpuhult, beleszórjuk a aprított kaprot és két evőkanál lisztből készült rántással besűrítjük a levesünket és készre főzzük. Tálaláskor tejfölt és ecetet kínálhatunk hozzá.
TUDTAD? „A burgonya az egyik legolcsóbb és legkönnyebben hozzáférhető forrása a C-vitaminnak, amely alapvetően fontos az immunrendszer egészségének megőrzéséhez.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése