TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. október 20., szombat

Csípi, de az a jó

Cayenne-i bors (és nem Cayenne bors); tegye a szívére a kezét az aki először nem valami érdekes, talán egy egzotikus szigetről származó bors félére gondolt, amikor a külföldi főzős műsorokban meghallotta ezt a nevet.
Bár nem sziget, de az óceán mossa partjait; konkrétan Francia Guyana, tehát Franciaország egy tengeren túli megyéjének a székhelye Cayenne. Valószínűleg az európaiak itt találkoztak először ezzel a csípős fűszerőrleménnyel (innen a név), ami nem is bors, hanem chilipaprika. Akkortájt még csak a borsot ismerték erős fűszerként és ezért rakták így össze a nevét a „honnan származó erős valami” :)
Csak 1 érdekesség: Francia Guyana, Dél-Amerika északi részén helyezkedik el, de nem önálló ország (lásd fent) és így az Európai Unió tagja.

  












CSÍPŐS-SAVANYÚ VARGÁNYARAGU
és mégsem kinai
Hozzávalók:
60 dkg vargánya
15 dkg sonkahagyma (vagy vöröshagyma)
10 dkg csemegeuborka
1/2 dl almaecet
olívaolaj
cayenne-i bors
oregánó
só  
A  megtisztított gombát és a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd olívaolajon megpirítjuk. Közben felcsíkozzuk az uborkát is, és ezt is a gomba közé dobjuk; majd hozzáöntjük az almaecetet és beízesítjük az oregánóval a cayenne-i borssal és megsózzuk. Lehetőség szerint az összes levet elpároljuk róla és forrón tálaljuk, pirított bagett szeletekre (8-10 szelet), de akár sültekhez is kiváló kiegészítő.
TUDTAD? „A Cayenne-i  bors élénkíti a keringést, kitágítja az ereket, és minden testrész vérellátását növeli. ... akik gyomorhuruttól vagy gyomorfekélytől szenvednek ne fogyasszanak Cayenne-i borsot.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése