TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. október 5., péntek

A mai reggeli 4.

Sokunknak talán csak a filmekből ismeretes a zabkása és onnan is csak rossz példaként. Szegény emberek, sötét, nem túl tiszta konyha és zavaró csend. A csendet, csak az egész nap "rabszolga sorsban" megfáradt édesanya sóhaja töri meg, miközben kiosztja a család számára a ugyancsak csekély mennyiségű ételt. 
Ütött-kopott főzőedény, hatalmas, öreg fakanál, olyan amivel merni is lehet. A tányérok még öregebbek és még kopottabbak, és talán már mesélni sem tudnak azokról az időkről amikor még isteni finom... De hagyjuk, most csak zabkása (esetleg köles) van és valószínűleg natúr, vízben főtt. 
Nem szeretném túlzottan kikarikírozni ezeket a sorsokat, de ha belegondolunk, ők egész egészségesen étkeztek, csak talán a választékkal volt egy kicsi gond :(
Merthogy a zabpehely, a zabkása bár nem túl közkedvelt, de rendkívül egészséges.
Rostokban gazdag, méregtelenítő hatású, kiváló vitamin és ásványianyag-forrás.
Csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukorszintet. 
Rendszeres fogyasztása segíthet  a szívbetegségek kialakulásának megakadályozásában.
Arról nem is beszélve, hogy finom, még zsírszegény  tejjel és ízesítés nélkül is (de az már nagyon egészséges XD ). 
Természetesen, ínyünkre való tekintettel készíthetjük gyümölcsökkel (fajtától függően: belefőzve, utólag belekeverve, megszórva, vagy mellé tálalva), lekvárral esetleg gyümölcspéppel és meghinthetjük kakaóval, fahéjjal, barna cukorral és mézzel is.
Na és kérem szépen, nem én lennék, ha még nem próbáltam volna  ki fűszeresen. Például a következő (hozzászoktató) variációmat, bátrabb, fűszeresebb ízeket kedvelő barátaimnak, ajánlom, hogy alma helyett próbálják ki pár, karikára vágott (vagy apróbbra darabolt) füstölt kolbásszal.  














ZABKÁSA, ALMÁVAL  ÉS GORGONZOLA-VAL
2 személyre
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
3 dl tej
5 dkg Gorgonzola (márvány sajt)
1 db zöld alma
rozmaring
Az almát apró kockákra vágjuk. 
A tejet és a zabpelyhet egy főzőedénybe öntjük. Beleszórjuk az almakockákat, hozzáadjuk a sajtot és az aprított rozmaringot. 3-5 perc alatt állandóan kevergetve készre főzzük. 
Ennyi.
Csak 1 (nagyon hasznos) jó tanács: Azt az edényt amiben a zabkását főztük, célszerű azonnal elmosni (vagy legalább beáztatni).


1 megjegyzés:

  1. Jaj, én nagyon szeretem! A zabot és a kölest is! Ez utóbbit főleg fahéjjal és reszelt almával! Esetleg tejjel, minden ízesítés nélkül-ez utóbbi is nagyon-nagyon finom!

    VálaszTörlés