Tegnap vásároltam egy kiló szép meggyet, illetve egy picit több lett.
Milyen érdekes a hentesnél meg a zöldségesnél ez mindig így van.
-Kérek, egy szép dinnyét!
-Kettő lett, nem baj?!
vagy
-Kérek szépen, egy kiló karajt!
-Egy nyolcvanhét, maradhat?!
Mondjuk, találkoztam már olyan, kezdő hentes fiúval; aki még nem volt olyan "erőszakos" és talán érezte, hogy valami nem stimmel. Ő így kérdezett vissza:
-Kérek szépen, egy kiló karajt!
-Kettő tíz!.......... az sok lesz, ugye?
-??? :)
Na, de vissza a meggyhez. Otthon szépen megmostam, megfosztottam a szárától és nekiláttam magozni. Magozni, meggyet, egy kilót, egyedül. Nem hittem volna el, ha valaki mondja, hogy ez milyen unalmas. Próbáltam én mindenféle modern digitális és avítt módszert; ...de nem és nem, a meggy magozás az egy ilyen dolog. Könnyítésként néha-néha bekaptam egy-egy szemet és nem köptem ki a magot (pedig mindig arra tanítottak, hogy a lenyelt magok vakbélgyulladást okoznak; hát ez csak részben igaz, de a magok 99,... %-a emésztetlenül, természetes úton távozik a szervezetből) na, meg aztán örülök, hogy fogy és nem a magokkal foglalkozom.
Az ilyen napokon amikor főzök, tudom, hogy többet eszek, kóstolgatok, épp ezért kevesebbet reggelizem mint szoktam. Ma például csak egy nagy bögre langyos tejet ittam... meg most ez a pár szem meggy... hoppá... valami tekeri a... na... mindjárt folytatom... most el kell mennem egy kis időre... ja, ja... oda, hát...
TÚRÓS-MEGGYES PITE
az alap recept, a Mamikám megsárgult receptjei közül való
Hozzávalók:
25 dkg liszt + szórás
20 dkg porcukor + 2 ek.
10 dkg margarin
2 db tojás
2,5 dl tej
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
őrölt fahéj
csipet só
30 dkg magozott! meggy
15 dkg túró
2 ek. tejföl
A tojásokat a cukorral alaposan felverjük és hozzáadjuk a tejet, fahéjjal és egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és simára keverjük a tojásos, tejes résszel. A végén beleöntjük az olvasztott margarint és ezzel még 1-2 percig verjük. Egy tepsit ( kb.: 20x30 + -) vékonyan kikenünk margarinnal és kilisztezzük. A túrót elkeverjük a tejföllel és két kanál porcukorral. A tésztát beöntjük a tepsibe és egy teáskanál segítségével belepotyogtatjuk a túrót, majd a lisztbe forgatott (ehhez a mennyiséghez egy kanál liszt elég) meggyet. Közép meleg (4-5fokozat) sütőben kb.: 35-40 perc alatt szépen megsütjük. A sütik általában sütőfüggők, figyeljünk rá.
Milyen érdekes a hentesnél meg a zöldségesnél ez mindig így van.
-Kérek, egy szép dinnyét!
-Kettő lett, nem baj?!
vagy
-Kérek szépen, egy kiló karajt!
-Egy nyolcvanhét, maradhat?!
Mondjuk, találkoztam már olyan, kezdő hentes fiúval; aki még nem volt olyan "erőszakos" és talán érezte, hogy valami nem stimmel. Ő így kérdezett vissza:
-Kérek szépen, egy kiló karajt!
-Kettő tíz!.......... az sok lesz, ugye?
-??? :)
Na, de vissza a meggyhez. Otthon szépen megmostam, megfosztottam a szárától és nekiláttam magozni. Magozni, meggyet, egy kilót, egyedül. Nem hittem volna el, ha valaki mondja, hogy ez milyen unalmas. Próbáltam én mindenféle modern digitális és avítt módszert; ...de nem és nem, a meggy magozás az egy ilyen dolog. Könnyítésként néha-néha bekaptam egy-egy szemet és nem köptem ki a magot (pedig mindig arra tanítottak, hogy a lenyelt magok vakbélgyulladást okoznak; hát ez csak részben igaz, de a magok 99,... %-a emésztetlenül, természetes úton távozik a szervezetből) na, meg aztán örülök, hogy fogy és nem a magokkal foglalkozom.
Az ilyen napokon amikor főzök, tudom, hogy többet eszek, kóstolgatok, épp ezért kevesebbet reggelizem mint szoktam. Ma például csak egy nagy bögre langyos tejet ittam... meg most ez a pár szem meggy... hoppá... valami tekeri a... na... mindjárt folytatom... most el kell mennem egy kis időre... ja, ja... oda, hát...
TÚRÓS-MEGGYES PITE
Hozzávalók:
25 dkg liszt + szórás
20 dkg porcukor + 2 ek.
10 dkg margarin
2 db tojás
2,5 dl tej
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
őrölt fahéj
csipet só
30 dkg magozott! meggy
15 dkg túró
2 ek. tejföl
A tojásokat a cukorral alaposan felverjük és hozzáadjuk a tejet, fahéjjal és egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és simára keverjük a tojásos, tejes résszel. A végén beleöntjük az olvasztott margarint és ezzel még 1-2 percig verjük. Egy tepsit ( kb.: 20x30 + -) vékonyan kikenünk margarinnal és kilisztezzük. A túrót elkeverjük a tejföllel és két kanál porcukorral. A tésztát beöntjük a tepsibe és egy teáskanál segítségével belepotyogtatjuk a túrót, majd a lisztbe forgatott (ehhez a mennyiséghez egy kanál liszt elég) meggyet. Közép meleg (4-5fokozat) sütőben kb.: 35-40 perc alatt szépen megsütjük. A sütik általában sütőfüggők, figyeljünk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése