TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. január 3., hétfő

Csak kíméletesen

Végre vége az ünnepeknek. Remélem mindenki jól érezte magát, családdal, barátokkal, és jobbnál - jobb ételekkel.
Csak egy rövid összegzés: halászlé, pulykasült, vadragu, mangalica, csirke, disznó, marha, sütve, főve, rántva, párolva, mákosguba, bejgli, zserbó, mazsoláskalács, kacsaleves, borleves, malac egészben, darabolva, bőrösen, bőr nélkül, lencse, salátának, majonézzel, savanyúan, főzeléknek, virsli, sütve, főzve, bundázva, szendicsek, falatkák, chips, ropi, mogyoró, hatlapos, képviselőfánk, rétes, pogácsa, sajtosrúd, töltöttkáposzta, korhely
leves, aszólékleves, kocsonya, tökmagolaj, hagyma, ecet, friss kenyér, zsömle, kifli, rendelt pizza, ketchup, kis hasábburgonya, party mignon, sajtos sonkagolyók, zabpelyhes-tepertős rétes, bólé, krampampuli, pezsgő, tokaji, sör,bor, koktél, turmix, üdítő, kávé, energiaital, másnap, harmadnap, fáradtság, savlekötő, homályos emlékek, nem mondod, komolyan, fhúha, boldog új év, sziasztok.
Jó lenne egy kis pihenés, -talán a gyomrunknak is. Jó lenne valami könnyű étek ami még diétának is elmegy. Jó lenne például a zabkorpa ami élelmi rostokban gazdag, csökkenti a koleszterin szintet, és gátolja a zsírok valamint a szénhidrátok felszívódását. Jó lenne valami zöldség, a zöld úgyis melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Életerőt, bátorságot, nagy erőbedobást, vitális vágyakat jelez. Jó lenne egy kis hal vagy csirke?, maradjunk a halnál, mégpedig a Pangasiusnál. Vietnami cápaharcsa vagy naphal névvel emlegetik ezt a nagyon finom, szép fehér húsú halfilét, melyet szinte bár milyen módon elkészíthetünk, én is gyakran használom. Nagyon jó ízű, szaftos a húsa épp ezért nagy t
udomány kell ahhoz hogy, elrontsuk, hiszen nem szárad ki. Van olyan ismerősöm aki például pont ezért, rántva nem szereti, de mindenképp próbáljuk meg. A Pangasiust igazából a 2000-es években kezdtük megismerni, rohamos elterjedésének köszönhetően, ma már mindenhol kapható és nyugodtan mondhatjuk népszerű hal fajta. Valamikor én csak a "megfizethető luxus" kategóriába soroltam, de manapság már ez is enyhült picikét (vagy a többi élelmiszer drágult hozzá?). A sikereinek és a nagy igénynek köszönhetően 2003-ban, az amerikai haltenyésztők tiltakozásai miatt tiltólistás hal lett, de az importőrök nem estek pánikba, ebben az időben S
wai, Stripe, Catfish névvel került a boltok fagyasztóládáiba. Elvétve találkozni olyan csomagolással amin ezek a nevek is fel vannak tüntetve. Ja!-mindig eszembe jut valami. Nincs az a "borzasztó" hal szaga.

 

ZABOSHAL KERTI FINOMSÁGOKKAL
Hozzávalók:
80 dkg pangasius filé
60 dkg paraj
60 dkg zöldborsó
2 db piros húsú paprika
2 db lilahagyma
fokhagyma,só,bors
szerecsendió, oregánó
olívaolaj, margarin
zabkorpa, zöldcitrom (lime)
A filéket igény szerint daraboljuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával majd ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal és oregánóval. A
citromok levét kifacsarjuk egy tálba és legalább egy órán keresztül ebben pácoljuk a halakat. Egy konyhai papírtörlő segítségével a filé darabokról leitatjuk a felesleges páclevet. Azután a zabkorpába mártott (hempergetett) filéket margarin és olívaolaj keverékén szép pirosra sütjük. Tálalásig a halakat letakarva félre tesszük. A vissza maradt zsiradékon megfonnyasztjuk a parajt, hozzáadjuk a főtt zöldborsót sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a megmaradt páclevet. Az utolsó pillanatban a felkarikázott lilahagymát és a csíkokra vágott paprikát is hozzáadjuk és összepörgetjük. Igazból ez az étel friss zöldfélékkel az igazi, de nyugodtan használjunk konzervet vagy fagyasztott termékeket. Ha fagyasztott leveles parajt elég kb. a harmada is, de helyettesíthetjük rukkolával, ez esetben nem kell külön megfonnyasztani. Ezt az ételt jó sok oregnóval készítsük (mert én úgy szeretem).

1 megjegyzés: