TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. augusztus 31., szerda

Mártás és fűszer avagy Egyszerűen is pompás

...és akkor még egy szűz és még egy lestyán... 
Előtte viszont még annyit azért mondanék a lestyánról, hogy főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme; ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával.
A népi gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, de még görcsoldóként is használatos.














SZŰZÉRMÉK LESTYÁN MÁRTÁSBAN, 
    SOKMAGOS RIZZSEL KÖRÍTVE
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
1 db natúr tömlős sajt (10 dkg)
1 fej lilahagyma
3 dl víz
1 ek. liszt
1 kk. kristálycukor
lestyán
4 adag rizs
szabadon választott magvak (ami most éppen tök-, len-, és napraforgó)
A szűzpecsenyét felszeleteljük, kissé megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 perc alatt elősütjük, fóliával letakarva félretesszük.
Abban a serpenyőben amelyikben a hús sült, megfonnyasztjuk a kis kockákra vágott lilahagymát. Egy bő evőkanál liszttel leszórjuk, elkavarjuk, és felöntjük 3 deci vízzel, simára keverjük (akár mártáskeverő vagy habverővel); hozzáadjuk a tömlős sajtot és kevergetve, lassan, szép simára, sűrűre forraljuk, sózzuk, borsozzuk, valamint egy kávéskanál cukorral "finomítjuk".
A lestyánt felaprítjuk (nem kell nagyon finomra) és a mártásba szórjuk; az elősütött szűzérméket is visszarakjuk a mártásba és szép lassan, bugyogva, még néhány percig (3-5) forraljuk.
Közben a hagyományos módon elkészítjük a rizst, amibe már az elején magvakat szórunk. 
(A lestyán adagolását inkább fokozatosan végezzük, mert van akinek zavaró lehet, ha túl erős a lestyán íz.)   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése