TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. január 20., csütörtök

Nesze neked diéta !

Először is tisztáznunk kell egy dolgot.
Tisztelem, becsülöm, és elismerem valamint sok sikert kívánok Update Norbinak. Pont.
_______________________________________________________________________

A múltkor rám kacsintott egy csodálatos, "sovány", bőrös császárhusika a hentespultból.
- Vigyél magaddal, ne kelljen tovább itt szenvednem! Ígérem boldoggá teszlek. - nyöszörögte
keserves hangon.

Most mondjátok meg őszintén, lehet ellenállni az ilyen kérésnek. Hát persze hogy, nem. Inkább haza viszem, mint hogy, itt hagyjam a pusztulatnak vagy másnak. A haza vezető úton, már tudtam, a bőrkének, annak a picike zsírocskának és az isteni szaftos húsnak nem lehet más a társa csak a káposzta. Meg a bab. Meg a krumpli. Viva la szénhidrát, viva la kalória.




TÖKMAGOLAJBAN PÁCOLT CSÁSZÁRHÚS
BABOS-KÁPOSZTÁVAL ÉS BURGONYÁS GOMBÓCCAL
Hozzávalók:
1,2 kg császárhús
5 ger. fokhagyma
1/2 dl tökmagolaj
4 ek. ecet
majoránna
ö.kömény, bors

40 dkg savanyúkáposzta (én a saját fehérboros káposztámat használtam, lásd kor.)
20 dkg bab
1 fej vöröshagyma
1 tk. fűszerpaprika
4-5 szem borókabogyó
majoránna, tárkony
só, bors

50 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 ek. búzadara
2 db tojás
1/2 dl tej
só, bors
Előző este a babot beáztatjuk. A húst 4-5 cm-es kockákra, darabokra vágjuk, tálba rakva köménnyel, majoránnával és borssal fűszerezzük, hozzá dobjuk az apró kockára vágott fokhagymát és leöntjük az olajjal valamint az ecettel. Alaposan összeforgatva, letakarva egy éjszakát hűtőben pácoljuk. Sütés előtt sózzuk, 1dl vizet öntünk rá, majd fólia alatt megsütjük. Zsiradékot nem szükséges alá tenni, ha úgy gondoljuk egy keveset tehetünk, de vigyázzunk mert hús alatti levet, szaftot később még használni fogjuk. Sülés közben, szükség szerint a levet pótoljuk. Az utolsó pár percben, fólia nélkül rá piríthatunk. A tepsiből kiszedve tálalásig melegen tartjuk.
A félkarikára vágott hagymát zsiradékon megpirítjuk, a tűzről lehúzva paprikázzuk és hozzáadjuk a káposztát, fűszerezzük, felöntjük annyi vízzel hogy, ellepje. Vissza tesszük főlni amikor már megpuhult, bele rakjuk a külön főtt babot (a főző léből is mehet egy kicsi), majd két kanál lisztből rántást készítünk amit a hús levével (ha elpárolgott, áztassuk fel vízzel, kár lenne azért a finom pörzs anyagokért) és a káposztát berántjuk. Uízesítjük és jól ki forraljuk.
A tojásokat a tejjel elhabarjuk, sózzuk és belekavarjuk a szárazon kissé megpirított búzadarát 10 percet pihentetjük. A jól megfőtt és át tört burgonyát zsíron szintén megpirítjuk és a megduzzadt darához kavarjuk a lisztel együtt. Kis gombócokat formálunk (35-40db.), forrásban levő, sós vízben 10-15 perc alatt kifőzzük őket. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése