TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. április 13., hétfő

Pogácsa és túró avagy Hm.. most mit mondjak

A napokban süteményt kívántam.
...és tudjátok mi lett belőle? 😉😁



...pogácsa, mert az a legfinomabb sütemény...
Ez má csak így marad 😜
Vigyázzatok magatokra - Vigyázok magamra - Vigyázzunk egymásra 💚
















FINOM POGÁCSA
  TÚRÓVAL ÉS TÖKMAGGAL
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg túró (félzsíros)
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
1ek. kristálycukor
1+1 db tojás
2 ek. tökmag + tetejére
őrölt rozmaring
Az élesztőt cukros, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A tökmagot felaprítjuk, -ezt célszerű úgy végezni, hogy egy zacskóba rakjuk a tökmagot és húsklopfolóval megütögetjük.
A vajat összemorzsoljuk a lisztel, hozzáadjuk a túrót, a tökmagot, megsózzuk, őrölt rozmaringgal ízesítjük, elkeverjük, beleütjük az egyik tojást, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáborítjuk, aztán alaposan összegyúrjuk.
Általában vagyis mindig elmondom – inkább a kezünket lisztezzük a gyúráskor, ha kell többször is és fölöslegesen ne adjunk + lisztet a tésztához vagy dolgozzunk géppel! 😉
A bedagasztott tésztánkat langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk és legalább egyszer meghajtogatjuk; ismét megkelesztjük.
Aztán ismét kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd kiszaggatjuk.
A pogácsáinkat egy tepsibe -sütőlapra- pakoljuk, megkenjük felvert tojással, és 15 perc pihentetés után, előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Csak 1 dolog:
-Az az igazság, hogy én idő hiányában (jó duma) kihagytam a hajtogatást, de mint azt látni így is egész szép lett.-
-Aki már készített túrós pogácsát, az gondolhatja magában, hogy ez túrómennyiség nem valami sok. Ez így igaz és ezért nem túrós pogácsa a neve, viszont állagához, a finomságához pont ölég.
-A rozmaring kihagyható, de ez is ad hozzá egy kis pluszt.-
...ja ez 3...












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése