TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. december 9., hétfő

Gesztenye és mascarpone avagy Mit is...?

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi szépet írjak ide, a mai receptem elé...? 
...de ismét csak arra jutottam, hogy legjobb sütemény a pogácsa 😉
A héten még úgysem volt...😁














GESZTENYÉS PISKÓTATEKERCS
          MASCARPONE-VAL
Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
1 mk. sütőpor
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg porcukor
1 mk. őrölt fahéj
3+2 ek. baracklekvár
rum(aroma)
kakaópor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A sütőbe való tepsit (amit ált. adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk.
A gesztenyemasszát a mascarpone-val, a porcukorral és a fahéjjal alaposan összekeverjük – ízlésünk és a gesztenyemassza ízétől függően, lehet több vagy kevesebb a cukor -.
A lisztet a sütőporral összekeverjük. 
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet.
(Piskóta készítésekor, ügyeljünk a habosságának megőrzésére; tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegő kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához.)
A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütőajtaját!
Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még melegen, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 20-25 percig pihentetjük.
3 evőkanálnyi baracklekvárt, egy kanál vízzel, egy kis rummal vagy aromával kikeverünk.
A piskótalapot kigöngyöljük, leszedjük a papírt róla, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, megkenjük a kikevert lekvárral, majd szép egyenletesen eloszlatjuk rajta gesztenyéskrémet, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a krém, pici kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.
Ismét kikeverünk 2 kanál lekvárt egy kis vízzel és rummal és a tekercs külsőrészét megkenegetjük vele aztán meghintjük kakaóporral.
Ha tudunk még annyit várni; 30 perc pihentetés után, felszeletelhetjük…
…és ha már lúd legyen kövér tálaláskor tejszínhabbal kínáljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése