TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. június 25., kedd

Pulyka és puliszka avagy Kicsit hűvösebb

Tegnap kicsit hűvösebb volt, mert már hétfő óta nem engedtem be se meleget, se napsugarat, se a postást, se senkit, se semmit a lakásba.
Eben a jó időben, igaz sötétben és magányosan ezzel a finomsággal nyugtattam magam.

  













TEJFÖLÖS-FOKHAGYMÁS PULYKAHÚS
            PIRÍTOTT PULISZKÁVAL

Hozzávalók:

1 kg pulyka felsőcombfilé
6-8 ger. fokhagyma
1 ek. fehérborecet
1 p. tejföl (175g)
1-2 ek. liszt
1 csapott tk. fűszerpaprika (valóban nem kell sok nem paprikást készítünk)
majoránna
bors, só
a puliszkához:
40 dkg kukoricaliszt
1 l víz
A pulykacomb filét nagyobb kockákra daraboljuk.
A fokhagymát durvára aprítjuk.
Egy kevéske zsiradékon lepirítjuk a húskockákat (ez a pirítás fogja meg adni az étel alaparomáját, tehát legyünk bátrak és valóban pirítsuk meg; óvatosan mondom, ha egy ici-picit!!! odakap az sem baj, de ne égessük meg!!!, ne hagyjuk magára és legyen odakészítve a víz!), amikor a hús megpirult egyből felöntjük egy kis vízzel, ami az edény alján levő értékes pörzsanyagokat feloldja.
Ezután meghintjük egy csapott teáskanál fűszerpaprikával, hozzáadjuk a borecetet, a fokhagymát, sóval, borssal és majoránnával ízesítve, vízzel felöntögetve, pörkölt módján puhára főzzük.
Befejezőműveletként tejfölös habarással besűrítjük.
A puliszkához egy liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már kezd gyöngyözni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 2-4 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.
Egy evőkanál segítségével kiszaggatva, 2-3 adagban, forró zsiradékon megpirítjuk.
Tálalás után jóízűen befaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése