TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. június 7., péntek

Káposzta és hús avagy Székely ami nem is az

A székelykáposztát mindenki ismeri, csak a székelyek nem, azaz eredetét tekintve nem köthető a székely konyhához.
A történet egyszerű - Székely József, ügyvéd, pesti író és vármegyei levéltáros egyszer viszonylag későn, záróra tájban keveredett be kedvenc vendéglőjébe, ahol már nem nagyon volt mit enni, csak némi maradék. 
Na, ezekből a maradékokból a savanyúkáposztát és a sertéspököltet választott illetve kérte, hogy csak úgy lazán egy edénybe melegítsék össze neki, persze egy kis tejföl sem rontaná el ha lenne a csupor alján...
Petóőfi aki kortársa és barátja is volt, a legközelebbi alkalommal már "Székely-káposzta" néven, kérte ezt a "keveréket" kedvenc vendéglőjükben.
Azóta ez finomság a magyar konyha egyik klasszikus ételévé vált.
Érdekes lehet, hogy Dobos C. József 1881-ben kiadott Magyar-Franczia konyha című könyvében még nem említi a Székelykáposztát -Székelygulyást-, de tíz évvel később Zilahy Ágnes-nél már találkozhatunk vele.
A székelykáposzta "eredeti" fűszerezése változó lehet, van aki a kapor-petrezselyem párosra esküszik és van aki a csomborra (borsikafű); nálam ez egy harmadik változat lesz.
A tejföl hivatalosan, hidegen kerül tálaláskor étel tetejére, a mára elterjedt változattal 1939-ben találkozunk először Magyar Elek, az Ínyesmesternél, aki még csak ajánlja a étel behabarását, besűrítését.















SZÉKELYKÁPOSZTA
       (ahogy én készítem)
Hozzávalók:
80 dkg sertéslapocka
10 dkg bacon
5 dkg parasztkolbász
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
1 kg savanyúkáposzta
1 p. tejföl (175g)
3 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
babérlevél
majoránna
tárkony
A sertéslapockát feldaraboljuk, most a megszokottnál kisebb, kb. 1x1centi kockákra.
A kolbászt kis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát, a bacont felaprítjuk és együtt üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk az időközben feldarabolt (kockázott) paprikát és paradicsomot is. Egy rottyanás után a húst, valamint a kolbászt is beletesszük; és amikor a hús elvesztette nyers színét, befűszerezzük, meghintjük fűszerpaprikával, megsózzuk, elkeverjük, majd vízzel felöntögetve pörkölt módján főzzük.
A savanyúkáposztát szükség és igény szerint kimossuk, ha kell átvagdosuk, aztán amikor a húspuhasága már „harapható” (kb. ¾-es), a káposztát is hozzákeverjük, most adjuk hozzá a 2 gerezd zúzott fokhagymát, és vízzel felöntve puhára, készre főzzük.
A főzés végét tejfölös habarással besűrítjük.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése