TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. május 8., kedd

Lencse és rizs avagy Te eladnád?

Egy ideje már foglalkoztat, a babos-rizs készítése.
Aztán a minap mit látok a tv-ben, egy Damaszkuszban barangolós gasztro-műsorban...
Lencsés-rizs azaz Mujaddara, ami egy klasszikus étel, Libanonban illetve a Közép-Keleti régióban, általában Basmati rizzsel készül, jó fűszeresen, gazdagabb családoknál, akár hússal, hallal is kiegészíthető, de az alap, az hús mentes, és ölég gyakori étek. Bizonyos alkalmakkor a templomokban is ezt szokták osztani az arra rászorulóknak, ezért a szegény emberek eledeleként is emlegetik; illetve létezik a mondás miszerint Az éhesember a életét is eladná egy tál mujaddaráért.
"A hunrgy man would be willing to sell his for a dish of mujaddara."
Na, ezt el kell készítenem-gondoltam- persze nem én lennék, ha minden a leírtak szerint történne, főleg ha hiányzik egy-két dolog itthonról... akkor jön a Fantázia, Bátorság, Jó étvágy!  
Elkészült; nem mujadarra, de lényegében valami olyasmi és finom, nagyon finom 😉
















KELETI FŰSZERES LENCSÉS-RIZS,
   CHILIS-FAHÉJAS CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell (4 db, 15 dkg-s)
chilipehely, kakukkfű, őrölt fahéj, só
20 dkg basmati rizs
20 dkg lencse
2 db alma
4-5 ger. fokhagyma
2 db babérlevél
4 szem szegfűszeg
őrölt római kömény
lestyán
kurkuma
saláta
natúr joghurt
-Ehhez az ételhez, célszerű kisebb, 15 dekás csirkemelleket választanunk, de természetesen szeletekkel és csontos részekkel is készíthetjük. -
A csirkemelleket, egy éles késsel, átlósan keresztezve beirdaljuk, majd alaposan bedörzsöljük, bemasszírozzuk kakukkfűvel, chili pehellyel, sóval és egy kis őrölt fahéjjal, meglötyköljük olívaolajjal, aztán legalább félórát pihentetjük.











Egy serpenyőt felmelegítünk, és a csirkemelleket minden oldalukról „megkapatjuk”, aztán lassan, kis lángon, fedő alatt szépen megpároljuk őket, szükség szerint kevés vizet aláöntve, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük.
Az almát felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.
A lencsét forrásban levő, sós, 1 babérlevéllel ízesített vízben 15 percig főzzük, aztán leszűrjük, lecsepegtetjük.
A rizst olívaolajon áthevítjük, hozzáadjuk a fokhagymát és az almát, valamint az előfőzött lencsét, és egyből felöntjük kb. 2.5 szerese forró vízzel, megsózzuk, befűszerezzük, a szegfűszeggel, 1 babérlevéllel, római köménnyel, letyánnal és egy kevéske kurkumával. A párolt rizshez hasonlatos módon készre pároljuk.
Tálaláskor friss salátalevelekkel egészítjük ki, amit fahéjjal és chilivel ízesített joghurttal locsolunk meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése