TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. április 4., szerda

Saláta és tárkony avagy Már szeretem

Bocsánat!
Biztos az én hibám, de a salátalevessel úgy vagyok, illetve voltam, hogy egy nehezen értelmezhető étel. 
Tudom, és ha jól tudom Erdélyből ered, és ahol hagyománya van, ott sokan szeretik, ez tiszta sor.
Természetesen ezt a levest is többféleképp el lehet készíteni. 
Szerény személyem már 1x-2x próbálkozott vele, de mint azt láthattátok..., nem láthattátok, mert még nem nyerte el tetszésemet.
Az ünnep előtti napokban néhány Facebook-os csoportban a -Ki mit eszik? - kérdésre többször is előjött a  salátaleves...
No, gondoltam, itt a lehetőség egy új próbára, de ezúttal jégsalátából, mert épp ez  van akcióba 😁
Hm... nem is tudom miért nem ezzel kezdtem 😉












TÁRKONYOS SALÁTALEVES
Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
5 dkg kolozsvári szalonna
½ fej vöröshagyma
½ dl fehérborecet
2 tk. kristálycukor
1 p. tejföl
2 ek. liszt
fűszerpaprika
tárkony
kömény
3-4 db tojás
A jégsalátát, szükség szerint megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, a leveleit pedig 2-3 centis kockákra daraboljuk, különösebben szétszedni, szétbontani, nem kell.
A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, együtt üvegesre sütjük, majd rádobjuk a salátát, megsózzuk és addig pároljuk, ami nagyjából felére összeesik.
Ezután meghintjük fűszerpaprikával (nem kell túl sok, csak egy kis színt adunk neki), köménnyel, tárkonnyal, cukorral ízesítjük, rálöttyintjük borecetet, felöntjük jó 1 liter vízzel és közepes lángon felforraljuk.
Közben a tejfölből és lisztből habarást készítünk, és a levesünket besűrítjük vele.
Lényegében elkészültünk a levesünkkel, de ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, akkor, betétként az utolsó forrásnál, 3-4 elhabart tojást csurgathatunk bele (mint a tojáslevesnél), illetve pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal is fogyaszthatjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése