TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. március 26., vasárnap

Medvehagyma és tészta avagy Méz és bor azaz Jókor, jót

Tészta és ízesítés.
Nem véletlen írtam ízesítést, mert ha azt írnám, hogy szósz, mártás, stb. sokunkban egyből egy sűrű valami jutna eszébe (elnézést! jó magyar módra, sok lisztel), ami igaz is. De létezik az "mártás" ami nem sok, nem úszik (tocsog) benne, a tészta, viszont nagyon jól ízesítí a tésztát. Szerencsés esetben, a tészta magába szívja, egybe kél, a "szósszal"  és imígyen alkot egységet.
Na, a következő tésztám is ilyen, finomság; ölég csak rá nézni a hozzávalókra 😉 




MEDVEHAGYMÁS LINGUINE
      MÉZEL ÉS BORRAL
Hozzávalók:
 25 dkg  linguine (vékony metélt)
2 dl tejszín
1,5 dl fehérbor
1 cs. medvehagyma (kb.20 szál)
2 ek. méz
bors, só
a tetejére
2-3 szelet fehér kenyér
1 ek. aprított tökmag
tökmagolaj  
A tésztát kifőzzük.
Közben egy serpenyőben, a mézet ügyesen megkaramellizáljuk, felöntjük a borra, és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és sűrűre forraljuk.
A medvehagymát durvára aprítjuk és a szószhoz adjuk, majd alaposan összeforgatjuk, frissen, forrón tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk sajttal vagy tökmagos morzsával, amit én a következőképpen készítek.
A kenyeret, héja nélkül, apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben lassan a tökmaggal együtt elkezdjük pirítani; amikor a tökmag kezd kipattogni, és már a kenyérkockák is pirulgatnak, meglocsoljuk, kb. 1ek. tökmagolajjal és pillanatok alatt készre pirítjuk. (Vigyázzunk! a tökmagolajtól ugyi elzöldül és nehezebben vesszük észre, hogy ha túlpirítanánk, megégetnénk!)



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése