TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. november 11., péntek

Liba és a napja avagy Egy színes nap

Aki Márton napján...
Na de azért, a következő receptemben is van egy ici-pici Őrültség ;) 
(pedig csak azt használtam ami itthon volt)



 









SÜLT LIBACOMB, CÉKLÁS-KÁPOSZTÁVAL 
    ÉS PETREZSELYMES TÖRT CSICSÓKÁVAL
Hozzávalók:
4 db libacomb
50 dk savanyú káposzta
25 dkg cékla
80 dkg csicsóka
1 fej vöröshagyma (kisebb is lehet)
1-2 ek. kristálycukor 
1 tk. egész kömény
2 db babérlevél
petrezselyem zöldje
kakukkfű
bors, só 
A megtisztított libacombokat, borssal és kakukkfűvel bedörzsöljük, sóval csak az alját, a húsos részét.
Egy tepsit, zsírral, szerencsés esetben libazsírral kikenünk és belepakoljuk a combokat, egy kevés vizet öntünk alá, és fóliával betakarva, 140-150 fokon, kb.1,5 órát sütjük; közbe, rá-rápillantunk, ha a szükség úgy kívánja kis vizet öntünk alá.
Aztán fólia nélkül, az alatta levő  zsírral locsolgatva, 30 (+ -) perc alatt, szép ropogósra sütjük.
(A libacomb sütésének is több módja létezik, ki így-ki úgy, tűzdelve, bőrrel lefelé, stb. olvassunk utána illetve, ha van saját bevált módszerünk, készítsük úgy. Én most így sütöttem.) A savanyú káposztát igényünk szerint kimossuk, a céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a vöröshagymát vékonyan félkarikákra szeleteljük.
Egy kevéske zsiradékot hevítünk, kipattogtatjuk rajt a köménymagot, megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a cukrot és szépen megkaramellizáljuk. A káposztát és a céklát az köményes-hagymás alapra rakjuk, babérlevéllel ízesítjük és innentől lényegében ugyanúgy készítjük mint a hagyományos párolt káposztát, értelemszerűen ecet nélkül, és szükség szerint vízzel felöntve.
A csicsókát megpucoljuk, eldaraboljuk és sós vízben megfőzzük; leszűrjük, egy villával vagy burgonyatörővel  durvára törjük, petrezselyem zöldjével és a libacomb kisült zsírjával bekeverve ízesítjük.
Tálalás után, jóízűen elfogyasztjuk és boldogok vagyunk, hogy jövőre is lesz Márton nap ;) 
...persze libacombot máskor is ehetünk :D
Csak 1 kacsintás: Ha valaki nem szerei a céklát, ne szóljunk neki; csak azt fogja észre venni, hogy isteni finom ez a vöröskáposzta ;)

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése