TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2010. december 29., szerda

Nagyobb a választék, ha kisebb a darab

Gyakran megkérdezik az embertől - Na mit főztél (pl.: karácsonyra) ünnepit ? Őszintén elszoktam mondani az egészet, hisz' nincs mit titkolnom, sőt! A válasz általában az szokott lenni Úristen! ilyen sokat?! IGEN, illetve sok félét. Legyünk bátrak és merészek. Felejtsük el azt hogy, 1 kg húsból csak 10-15 dkg rántott husit lehet készíteni. Vágjuk kisebbre az szeleteket, akár 5dkg-s darabokra és variáljuk bátran, fantáziával , pár darabot töltsünk meg gyümölccsel, sajttal, sonkával, gombával ezeket keverhetjük így-úgy. A normál zsemlés tölteléket ízesíthetjük májkrémmel is, és ott vannak a fűszerek használjuk őket. A göngyölt húsokat betekerhetjük szalonnával vagy panírozhatjuk, A panírt is fűszerezhetjük, de szórhatunk bele különböző magvakat, sajtot. Sajt nem csak trappista létezik, erősebb ízű sajtok nagyon jól harmonizálnak a gyümölcsökkel. Stb...stb... BÁTRAN !!! -De Én csak a rántott csirkét szeretem ! - Ja. akkor Te így jártál !

A többieknek azért elmondom az én ünnepi asztalomon, idén rántott hal volt, de kétféle ízesítéssel, csirkemell tökmagos bundában, füstölt sajtos töltelékkel, szalonnába tekerve, és aszalt szilvás falatok-tárkonyos mártásban, (a göngyölt, töltött dolgokat ferdén ketté vágjuk máris több, és mindenki nyugodtan megkóstolhatja) fehérboros szarvasragu pirított gombával. Nem kell meg ijedni ez csak leírva, elmondva tűnik soknak, és esküszöm hogy csak egy picikével több a munka (de,hát Mi úgyis szeretünk főzni - Nem?!) Az est fénypontja pedig a töltött mangalica volt, amiből ha ötször annyit készítek, más nem is kellett volna.



MANGALICAKARAJ. 
      MÁJAS-ALMÁS TÖLTELÉKKEL,
           SZAFTOS PETREZSELYMES BURGONYÁVAL

Hozzávalók:
70 dkg mangalicakaraj
20 dkg sertésmáj
1 szép alma
10 dkg füstölt sajt
1 fej vöröshagyma
2 szelet pirított toast kenyér
1 db tojás
1 dl fehérbor
majoránna, őrölt kömény
borsikafű, bors, só
petrezselyem zöldje
burgonya + tejszín

A karajt egy vékony pengéjű késsel hosszában felszúrjuk. A májat keskenyen felcsíkozzuk a hagyma felét felkockázzuk. 5-6 perc alatt (amíg a máj elveszti színét és már nem véres) összepirítjuk őket és fűszerezzük majoránnával, borsikafűvel, borsozzuk és megsózzuk, majd ledaráljuk. Az alma felét és a füstölt sajtot valamint a pirítósokat szintén felkockázzuk és a darált májhoz keverjük, egy tojással lazítjuk (ha túl száraznak találnánk, egy kis tejjel segíthetünk, de ne legyen túl híg) és adunk hozzá apróra vágott petrezselymet. Az így kapott tölteléket kézzel vagy habzsákkal betöltjük a karajba. A kizsírozott tepsibe beleszórjuk a maradék hagymát és almát, rátesszük a karajt (amit előtte már befűszereztünk - majdnemelfelejtettem) felöntjük kb. 1 dl vízzel és a borral, alumíniumfóliával letakarva puhára sütjük. A sülés közben többször meglocsoljuk, a saját levével, a szükséges a lét pótoljuk. Az utolsó 10 percben fólia nélkül, rápirítunk.
A petrezselymes burgonyát a szokásos módon elkészítjük, tálalás előtt, adagtól függően 3-4 evőkanál tejszínnel átforgatjuk, de ne forraljuk túl mert kicsapódhat,szerecsendióval,borssal megvadíthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése