TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2021. április 15., csütörtök

Kacsa és medve avagy Kel és alszik

Hát Drágájim... muszáj őszintének lennem😧... az elmúlt tíz évben már másodszor... bár az első sem volt igaz 😉
Szóval (1.) az van, hogy ez a pogácsa, nem a legszebb, nem a legformásabb -mondjuk ilyent láttunk már emberben is, oszt mégis elfogadtuk- de finom és ráadásul nagyon!
Persze hogy az, hisz' tudjuk, hogy a legjobb süti a  meggyes piskót  ja nem, a pogácsa!!!
Szóval (2.) ...én ahogy kell, böcsültettel kivártam a kelesztési időt, -ami jár, az jár- és amikor felébredtem a délutáni szusszantóból, uhh.. képzeljétek el milyen kép tárult elém? Na milyen?!
Egy (másfél) nagy tepsi pogácsa, ami kábesz 37-38 (de 40-nél nem több) perce arra várt, hogy valaki végre berakja az előmelegített sütőbe... végre... elvégre















KACSATEPERTŐS POGÁCSA
    MEDVEHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dl tej
5 dkg élesztő
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás + 1 a kenéshez
15 dkg kacsatepertő (tejföl ízű)
5 dkg medvehagyma (lehet több is)
kristálycukor

A tepertőt és a medvehagymát felaprítjuk.
Az élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk.
A vajat szép egységesen elmorzsoljuk a liszttel és belekeverjük a sót.
Aztán az élesztőt, a tojást a tejfölt is hozzáadjuk és begyúrjuk, összedagasztjuk.










Az így kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk, megszórjuk az aprított tepertővel és a medvehagymával, aztán jobbról-balra, fentről-le meghajtogatjuk; újabb 20 perc pihentetés után még egyszer elvégezzük, a hajtogatást.











Amikor a hajtogatott tésztánk duplájára kelt, kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire pakoljuk, a tetejét lekenjük a tojással, ismét pihentetjük egy kis ideig és kb.20 perc alatt 190-200 fokon szépen megsütjük.
-Mint mindig, most is figyeljünk rá ill. a sütőjét mindenki maga ismeri! -
-Ez egy finom, lágy tészta! de mint azt már írtam többször is, gyúráskor, inkább a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk, mert tapasztalatom szerint úgy eltúlozhatjuk; lisztezett kéz – laza mozdulatok
😉 
-Könnyebb a dolgunk, ha dagasztást géppel végezzük, majd kézzel formázzuk cipóvá.




 Ez egy "alap" pogácsa receptem,
ami zsírral készül,
de most csak vajam volt itthon
😏 
zsírral finomabb lett volna
😉
a nagyik is ezt mondanák.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése