TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. szeptember 18., kedd

Branzino és édeskömény avagy Ez elment a halászni

A minap szerencsém volt kifognom😁az egyik BOLT-ban csodálatos Branzino filét, és egész jó áron. A zöldséges részlegen pedig formás kis édeskömények mosolyogtak rám.
Mondhatnám - Ez elment a boltba, ez meglátta, ez haza vitte, ez elkészítette, és ez a picike CiróBácsi mind megette 😉
Más. 
Az ételek elnevezése; mostanában (egy jó ideje) elterjedőben van az ételnevek, hozzávalók szerinti felsorolásra változtatása...😯? Őszintén megmondom, nem értem ez miért jó? (jöhetnek a "támadások") Biztos Ti is találkoztatok már olyan étlappal, amin a étel neve úgy nézett ki, hogy - Mangalica karaj, bab, káposzták, vaj - vagy - Csirke, hajdina, répák - és egy klasszikus finomság - Kifli, mák, tej, méz - végül is nem rossz dolog ez, mert tudjuk mit eszük... csak az a meglepi benne, hogy nem tudjuk, milyen módon van elkészítve??? Igaz ami igaz, a névadó szakács dolgát megkönnyíti 👌
Bocs ez csak úgy kijött belőlem; ennek tükrében a mai étkem 
- Branzino, édeskömény, borsó, szeretet - 
Mégis úgy éreztem valami nevet kell adnom néki, ezért, és mivel először a nagy Pepin bácsinál találkoztam ezzel, vagy legalábbis ilyesmi körettel, na meg aztán vajat is adtam hozzá rendesen - Franciásnak kereszteltem. 



  











BRANZINO FILÉ FRANCIÁSAN
4 adag Branzino filé (tengeri sügér)
2 db édeskömény
40 dkg zöldborsó (fagyos)
10 dkg gersli (árpagyöngy)
2 dl fehérbor
1 db citrom
1-2 db babérlevél
bors, só
vaj, olívaolaj
A gersli 4-5 órán át hideg vízbe áztatjuk, majd sós vízben kb, 40 perc alatt megfőzzük.
A megtisztított Branzino filék bőrös felét picit bevagdossuk, majd mindkét oldalukról megsózzuk és citromlével finoman megcsepegtetjük; félretesszük.
Az édeskömény szárrészét kicsit visszavágjuk (nem kell teljesen levágni; de természetesen ez függ attól is, hogy mennyit hagynak rajt a termelők), a torzsrészét kivágjuk, a többit pedig kedvünkre daraboljuk (kisebb-nagyobb kocka, félkarika, stb…).
Egy nagy serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén 5-10 percig pirítjuk a feldarabolt édesköményt, majd megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fagyos borsót, felöntjük a borral, 1-2 citromkarikával és babérlevéllel ízesítve puhára pároljuk; közben szükség vizet adhatunk hozzá, de mire elkészül, megpuhul,  csak minimális leve maradjon.
A halfilékről papírtörlővel segítségével leitatgatjuk a felesleges nedvességet, megborsozzuk és először a bőrös felükkel lefelé, aztán megfordítva, forró olívaolajon pár perc!!! alatt szépen megsütjük.
(A bőrös halfiléket, mindig a bőrös felükkel lefelé kezdjük sütni, és 15-20 másodpercig finoman lenyomva, „lesúlyozva” tartjuk, hogy a bőr kisimulva süljön, és ne ugorjon össze, ne kunkorodjon fel. Ezt a mozzanatot kézzel is végezhetjük, bátran, hisz’ nem bő olajban sütjük, és a halfiléket is szárazra töröltük, tehát nem szabad fröcskölnie!)
Tálalás előtt a forró zöldborsós raguba belekeverjük a gerslit, majd a tűzről levéve, 1-2 kanálnyi vajat keverünk bele.
Tálaláskor reszelt citromhéjjal koronázhatjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése