TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. augusztus 30., csütörtök

Tarhonya és hús avagy Egy hétköznapi, gazdagon

Nem tudom mi van velem, de mostanában rá vagyok állva, az klasszikus, hagyományos étkekre. Na, azért az is igaz, hogy nem nagyon bírom ki elkészíteni őket, úgy hogy valamit ne variáljak, ne keverjek bele ezt-azt, amitől egy kicsit más lesz. Sokan mondhatják, hogy minek?! hát azért, (szerintem) hogy egy picikét kizökkenjünk az egyhangúságból. Nem szeretném ezzel véletlen sem azt sugallni, hogy unalmasak a étkeink, de ha bátran -bátrabban- hozzájuk nyúlunk, nem is lesznek azok.
Talán már említettem: Fantázia, Bátorság, Jó étvágy! - ezek valának jelszavaink 😉
Még valami.... 
...lehet, hogy néhány embert "magara haragítok" ezzel, de muszáj elmondanom.
A TARHONYA az kézi, reszelt, házi vagy épp csipet ki tudja még hány névvel illetik a gyártók, és NEM gépi, kinyomkodott, bogyócska; megeszem, mert az is egy finom tésztaféle, de (nekem) nem tarhonya. BOCSESZ!!! Természetesen aki saját magának elkészíti otthon, az az igazi, és le a kalappal előtte, én ahhoz túl lusta és kényelmes vagyok 😇😇😇
Jut eszembe, pont emiatt a gépi tésztaféle miatt van az a hasonlítás, hogy a kuszkusz, olyan mit a tarhonya....há'perszil.
Ja, és ismerek olyan emberkét is, aki csak a fent említett dolgot szereti tarhonyaként, mert a másik az olyan izés...
















TARHONYÁS HÚS GAZDAGON,
 GOMBÁVAL ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
50 dkg sertés lapocka
15 dg parasztkolbász (csípős)
25 dkg gomba
15 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2-3 db paprika
25 dkg tarhonya
majoránna
kömény
 A húst és a paprikát kis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, forró zsiradékon üvegsre sütjük, hozzáadjuk a húst és a paprikát. Amikor a hús elveszti nyers színét, megsózzuk, majoránnával és köménnyel ízesítve, vízzel felöntögetve, pörkölt módján főzzük, kb. 45 percig (illetve, ahogy a hús puhul).
Közben a sárgarépát is kis kockákra vágjuk, a gombát „cikkere”, a tarhonyát pedig kevéske zsiradékon megpirítjuk, a kolbászt negyed darabkákra szeleteljük..
A gombát és a sárgarépát, a húshoz adjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, felöntjük vízzel, egyet forralunk rajta, aztán jöhet a tarhonya és a kolbász.
Innen tovább úgy járunk el, mint a sima tarhonya készítésnél.
(Tehát felöntjük 2,5 szeres vízzel, amikor elfőtte, magába szívta a levét, a tarhonya szépen puhul, lefedjük, elzárjuk a gázt alatta, és hagyjuk, saját gőzében párolódni, 15-20 percig. Mindezt közepes lángon végezzük, közben finoman bele-belekavargatva, nehogy lekapjon az alja, és ha szükségét látjuk, adhatunk méghozzá óvatosan vizet. Tarhonyát többféle minőségben kaphatunk (há’isten) ezért kell figyelni a puhulását, nekem ennyi időre volt szükségem.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése