TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. január 21., szombat

Pánkó és lekvár avagy Fánk a sütőből

Olyan rég ettem ilyen finomságot, hogy az már tűrhetetlen volt.
Eddig.















LEKVÁROS PÁNKÓ
Hozzávalók: 
50 dkg liszt
15 dkg puha vaj
3 dkg élesztő
1 db tojás + 1 kenés
2 dl tej 
3 ek. cukor
2 ek. tejföl
1 csipet só
szilvalekvár, vagy valami más, pikáns ízű pompa
szemes mák, díszítésnek
Az élesztőt cukrozott langyos (kézmeleg) tejbe morzsoljuk, hozzákeverünk két evőkanál lisztet (az 50 dekából)  és szép „habosra” felfuttatjuk.
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk.
A többi hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és az egészből sima, rugalmas tésztát gyúrunk.  A tésztát letakarva, szoba hőmérsékleten legalább fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8 centis pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 15-20 percig ismét pihentetjük, kelesztjük. 
Aztán megkelt tésztáink közepét a hüvelykujjunkkal jól benyomjuk, „kis gödröket készítünk”. 










Megkenegetjük őket a felvert tojással, aztán a gödröcskékbe lekvárt rakunk úgy, hogy a tészta széléből körben legalább egy-két centi szabadon maradjon.
Előmelegített, 180 fokos sütőben (nálam légkeverés)  20 perc alatt megsütjük, de mint mindig, most is el kell mondani: a sütőjét mindenki maga ismeri !!!

 

1 megjegyzés:

  1. Én is régen ettem. Ez is tűrhetetlen. Jövő héten sütök egyet. Jó, hogy sütőben kell sütni, egészségesebb. Nagyon helyesek lettek.

    VálaszTörlés