TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. február 18., szerda

Karfiol és pörkölt azaz A húsmentes érzés

Az igazság az, hogy már régóta foglalkoztat az úgynevezett karfiolpörkölt és társai, a különböző zöldség-pörköltek, vagy akár a tojás pörkölt. De valamiért mindig elmaradt; na ja, mi már csak ilyenek vagyunk. Bár szerintem, akik „irtóznak” az efféle dolgoktól azokat inkább (persze nem elsősorban) az elnevezése zavarhatja meg. Mert ugyi, egy jó magyar ember a pörkölt szó, hallatán nem zöldségekre vagy a tojásra gondol, még köretként sem. 
Viszont a név találó, hisz' az elkészítést illetőleg pörkölt; ugyanakkor én sem fogom pörköltnek nevezni.
Nincs meg az az igazi pörköltes állaga, ha beliszteztem volna (staubolás), akkor esetleg „pörköltesebb” lehetne, de ezt nem akartam.
Megfordult a fejemben, hogy tejfölös habarással esetleg joghurttal készítem, az pedig már kicsit olyan főzelékes lenne. 
Ugorgyunk.
Az étel elkészült, le a kalappal, nagyon finom és mindenkinek ajánlom.    
Na de, nem akarok „összebeszélni minden húsfélét” ezért...
...és különben is, ma egy ilyen nap van.














KARFIOLRAGU, 
    FINOM ZÖLDSÉGEKKEL 
       ÉS BENNE FŐTT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg karfiol
20 dkg sárgarépa
2 szál szárzeller
2 fej vöröshagyma (kb.30 dkg)
3 ger. fokhagyma
1 db kápia paprika
1 db paradicsom
fűszerpaprika
őrölt kömény
A vöröshagymát felaprítjuk, olívaolajon üvegesre pirítjuk, aztán hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a fűszerpaprikát (nálam egy kevés füstölt paprika is került bele), valamint a szintén felkockázott kápia paprikát és a paradicsomot, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel ami ellepi, lassan forralva legalább 20-25 percig főzzük.
A sárgarépát felkarikázzuk és az alapba tesszük, majd a megtisztított kisebb rózsaira szedett karfiolt is hozzáadjuk. Innen tovább pörkölt módjára főzzük, amikor a karfiol kezdi elérni a kívánt puhaságot beleszórjuk a feldarabolt szárzellert.
Egy forrás után, legyengítve a tüzet,  kicsit eligazgatjuk zöldségeket illetve a tojásoknak helyet készítünk („gödröcskéket”) és ügyesen, bátran, egyenként, külön-külön beleütjük a őket
Lassan, fedő alatt, nem kevergetve, 5-10 percig főzzük még; nálam tálaláskor egy ici-pici csípős is pottyant rá. 
(A köret: quinoa és bulgur keveréke, amit én a sógoroknál szerzetem be.)

 
  
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése