TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. november 3., hétfő

Hát akkor, tököljünk 13.

Na, hát akkor lassan befejezem a tökölést, mert más fontos főznivalóm is akad ám! ;)
De a sütőtökről, még nem mondtam semmi okosságot ezért, most összegyűjtöttem párat.
A népi gyógyászatban a tök húsát sebkezelésre, a magját vese bajok enyhítésére használták.
A benne rejlő rostok emésztés segítő hatása ismeretes.
A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14994/sutotok
A népi gyógyászatban a régi időkben a tökmagot húgyhólyag- és veseproblémákra, húgyúti- és májbetegségek kezelésére, a terméshúst pedig sebgyógyításra használták.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14994/sutotok
A népi gyógyászatban a régi időkben a tökmagot húgyhólyag- és veseproblémákra, húgyúti- és májbetegségek kezelésére, a terméshúst pedig sebgyógyításra használták.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14994/sutotok
A „téli tök”(boglárka-, laska-, turbán-, makk alakú tök, stb...) fajták közül a sütőtökben van a legtöbb rákellenes vegyületekkel.
A „tök nemzetség” Amerikából származik és barlangi leletek alapján feltehetőleg Kr. e 7000.ben már ismerték.
Hazánkban a XVIII. században volt, hogy az tök ára a búzáéval vetekedett. 



 










SÜTŐTÖK KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
60 dkg kibelezett sütőtök
15 dkg feta sajt (vagy krémfehér)
1 ger. fokhagyma
őrölt kömény
kapor
bors, só
A sütőtököt sütőben megsütjük.
Amikor még nem hűlt ki teljesen (langyos), lekaparjuk a héjáról és egy tálba rajuk.  
Ezután belemorzsoljuk a feta sajtot, zúzott fokhagymával, köménnyel, kaporra, borssal ízesítjük, szükség szerint sózzuk és egy villával alaposan összekeverjük.
Jól lehűtve kínáljuk.
TUDTAD? „A sütőtök antioxidáns hatású C-vitaminban is gazdag, amely az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges, és segít az olyan vírusok elleni küzdelemben, mint amelyek a megfázást okozzák...”














3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, imádom a körözöttet, igaz, a hagyományos fajtát, juhtúróból. Ki fogom próbálni ezt is :)

    VálaszTörlés