TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. június 24., kedd

Jut eszembe

Ismét emlék, ismét egyszerű, ismét finom.
Nem is tudom, miért nem regéltem nektek eddig a mi krumplikásánkról, ami viszonylag ölég gyakran előfordult nálunk még a régi szép időkben.
A krumplikását általában egy kis liszt hozzáadásával készítik, de találkozni búzadarás változattal is. A Mamikám viszont a legegyszerűbb módon, liszt nélkül  készítette, pár csepp ecettel, (valóban csak pár csepp, mert ez nem savanyú, hanem egy pikáns étek) és a legtöbbször önálló ételként. Néha-néha meg esett az is, hogy köretként fogyasztottuk sült oldalas vagy tarja mellé. Mi nem szórtuk meg szalonnával és hagymával, nem tejfölöztük, mert erre ott volt a dödölle; ezzel ellenben a pirított hagymát, ami nagyon kevés sertés zsíron készült, belekevertük a kásába.
Jelen esetben, mivel ez volt itthon, egy kevéske pirított gombával egészítettem ki ez a pompás kis mannát.


 











PIRÍTOTT HAGYMÁS KRUMPLIKÁSA
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 nagy vöröshagyma
1-2 db babérlevél
ecet
zsír
bors, só
A megtisztított burgonyát, felkockázzuk és sós, babérlevéllel ízesített vízben, jó puhára főzzük; leszűrjük, de a főzővizét félretesszük, majd egy burgonyatörővel alaposan összetörjük. Aztán fokozatosan, a főzővízzel hígítva és egy gyenge evőkanál ecettel valamint borssal ízesítve, kása állagúra keverjük, ehhez a mennyiséghez kb.:4 dl főzőlé kell, de ezt mindenki a saját kedvére igazíthatja. Közben megpirítjuk az apróra kocázott vöröshagymát és a zsírjával együtt a kásához kavarjuk.
(A pirított gombát sóval, borssal és majoránnával ízesítettem.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése