TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. szeptember 10., kedd

Lassíts!

Amikor van egy kis időnk; illetve nincs akkor jöhet a lassú főzés, a slow cooking. 
Ezt a mondatot, kérem szépen, úgy kell értelmezni, hogy akkor praktikus a lassú főzést alkalmazni amikor a más fontos dolgunk is akad a házkörül (persze, pont ilyenkor) és a főzére „nem jut idő”.
A lassú főzés évezredek óta ismert ételkészítési eljárás; alacsony hőfokon és viszonylag hosszú ideig tart. Klasszikusan sütőben, agyag vagy öntött vas edényben történik (pl.:Pataki-tál).
Az ilyen módon készült közismert ételek közé sorolható a zsidó Sólett, az olaszok Osso buco-ja vagy az indiai Curry-k nagy része. 
Lassú főzésnél bánjunk bátran a fűszerekkel és mindig ajánlatos a főzőlébe egy kis alkoholt vagy valami savanyító anyagot tenni.
Praktikus mert az olcsóbb, „értéktelenebb” húsrészeket fejedelmi mannává varázsolja.
A főzőlevéből pompás szaftot lehet készíteni.
A lassú főzés egyik fajtája a mára divatossá vált konfitálás is.
Stb.
A következő étkemnél, egyszerűen, fűszeresen, kis lángon a húst készítettem lassú főzéssel (tűzhelyen), a köretét pedig csak úgy összedobtam, a szaftját, levét, hmm.. finom fehér kenyérrel tunkoltam ki :) 















ZAMATOS CSIRKECOMBOK, LASSAN FŐZVE 
Hozzávalók: 
8 db szép csirke alsócomb (lehet több is)
1 nagy fej fokhagyma
6 szem szegfűszeg
1 dl fehérborecet
2 db babérlevél
friss bazsalikom
kristálycukor  
bors, só
4 adag cukkini
Elkészítjük a főzőlevet.  Ehhez a mennyiséghez jó egy liter víz kell amihez hozzákeverjük az ecetet és a fűszereket valamint a fokhagyma gerezdeket, majd felforraljuk.  
A megtisztított alsó combokat ebben a lében, a lángot visszavéve, nagyon gyengén legalább egy órán (+) át főzzük illetve amíg meg nem puhul (szükség szerint a vizet pótoljuk, ízesítjük) .
Amikor elkészült kiszedjük a léből (vigyázva szét ne essen!) és tálalásig félre rakjuk, melegen tartjuk.
A megfőtt, puha fokhagyma gerezdeket egy mozsárban, friss bazsalikom levélkékkel együtt pépesítjük majd a főzőlével fokozatosan higítjuk (én hígabban szeretem a szaftját, de akár egy kis keményítővel sűrűbbre is főzhetjük)
Közben a cukkinit karikákra vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, sózzuk és a végén egy kanálka cukorral szépen megkaramellizáljuk.
Tálaláskor a cukkini karikákra rakjuk a combocskákat és a fokhagymás-bazsalikomos lével gazdagon meglocsoljuk; majd a végén, el ne felejtsük a szaftját finom fehér kenyérrel kitunkolni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése