TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. szeptember 6., péntek

Saláták uborkából 5.

Tiszteletem a görögöknek!
Az eredeti Feta sajt, juh vagy kecske tejből készül, és görög!
2002 óta Feta név illetve sajt védett termék, bár ezt a  francia sajt termelők akkoriban  megtámadták; de kompromisszumként  Görög feta vagy Peloponnészoszi feta (ez utóbbi csodálatos lett volna :) nevet ajánlották; sikertelenül.
Az eredeti Feta sajtot sós lében vagy savóban érlelik, jellegzetes íze attól is függ hogy a tejet adó állatok milyen zöldet és milyen vadontermő gyógy-, és fűszernövényeket legelnek.
A Feta sajt is nagyon sok oldalúan felhasználható, mint azt már nálam is láthattátok; helyette (lényegesen olcsóbb) nyugodtan használjunk Krémfehér sajtot ami tehén tejből készül; ötletes elnevezései Fetta, Fita, Fetaki, Fitaki, stb.
Talán érdekes lehet, hogy bár görög, de elnevezése az olasz fetta - szelet, szeletelni - szóból ered.














GÖRÖGÖS UBORKASALÁTA
Hozzávalók:
80 dkg salátauborka
25 szem zöld olívabogyó
4 ger. fokhagyma
15 dkg Feta sajt
2 p. natúr joghurt (1/150g)
1 nagy csokor petrezselyemzöld 
3 ek. olívaolaj
oregánó
bors, só
A Feta sajtot egy nagyobbacska tálban, villa segítségével összetörjük, összenyomkodjuk és közben fokozatosan hozzákavarjuk a joghurtot valamint az olívaolajat, borsozzuk, oregánóval ízesítjük, szükség szerint sózzuk. 
Az uborkát meghámozzuk, hosszában ketté vágjuk és a magos részét kivájjuk, majd fel szeleteljük.
Az olívabogyót  felkarikázzuk vagy már eleve karikázottat vásároljunk :)
A fokhagymát vékony szeletkékre vágjuk.
A feldarabolt dolgokat a joghurtos öntetbe forgatjuk és egy nagy adag, durvára aprított petrezselyemzölddel dúsítjuk.
Jól lehűtve fogyasztjuk.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése