TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. március 8., kedd

Itt a vége, böjtölhetünk végre !

Véget ért a báli szezon, vége a mulatozásoknak, eltemettük a nagybőgőt és vele együtt a telet. Húshagyó kedd éjfélkor a harangok is azt jelzik, hogy hamvazó szerdával megkezdődik a nagyböjt, ami 40 napig, azaz húsvét tart. Hamvazó szerdán háromszor kell étkezni, de csak egyszer szabad jól lakni, és napnyugtáig lehet még húst fogyasztani. Ezután pedig jöjjön az igazi afterParty, a torkos vagy zabáló csütörtök, amit azért találtak ki, hogy a elmúlt időszakban felhalmozott élelem maradékát se kelljen kidobni.




SAVANYÚ SZÁRNYASGOMBÓC LEVES,
édes káposztával
 
Hozzávalók:
30 dkg pulyka medalion
30 dkg sárgarépa
50 dkg fejes káposzta
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
5 dkg paraszt kolbász

2-3 ek ecet
liszt, babérlevél
őrölt kömény
borsikafű

bors, só
A félfőre szeletelt hagymát, a felkarikázott sárgarépát, és a nem túl vékonyra szeletelt káposztát egy diónyi zsíron, kissé lepirítjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, 2-3 szál babérlevéllel ízesítjük. Közben a húst, egy kis félre tett hagymával és egy gerezd fokhagymával ledaráljuk, őrölt köménnyel és borsikafűvel fűszerezzük, megsózzuk. Amikor a leves már forr, a ledarált masszából kis gombócokat formálunk és a levesben megfőzzük. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és még egy gerezd zúzott fokhagyma társaságában, szintén a hozzáadjuk, a leveshez, amit tejfölös habarással besűrítünk és 2-3 evőkanál ecettel savanyítunk.

1 megjegyzés:

  1. Félfőre szeletelni? Megérdeklődtem. Először félbe vágni, s úgy szeletelni.Azaz nem hagymakarika lesz, csak hagymakari. A jó pap is holtig tanul!

    VálaszTörlés