TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. március 14., hétfő

A világ konyhája - magyarul 1.

A világ konyháját, szerencsére, egyre könnyebb megismernünk, elsajátítanunk, tökéletesítenünk, és talán nem bűn, saját kedvünkre, ínyünkre formálni. Mert ha belegondolunk, ma már minden alapanyag beszerezhető, és ha még nem is kell több tíz kilométert utaznunk érte, namegasztán, ha meg is tudjuk fizetni, akkor szinte bármit el tudunk készíteni. Ehhez próbálok egy-két klasszikus recepttel segíteni nektek, persze itt-ott magyarra fordítva.
Természetesen, nem én lennék, ha közben nem indulna meg az agyam.
Itt van például az első népszerű étel amit valószínű mindenki ismer és remélem készít is.
Spagetti Carbonara kontra Bányász metélt



SPAGETTI CARBONARA
Hozzávalók:
40 dkg spagetti

15 dkg panchetta
4 db tojás
8-10 dkg reszelt
parmesan vagy peccorino
1 pici ger. fokhagyma
A spagettit forrásban levő, sós vízben kifőzzük.

Közben olívaolajon kipirítjuk az apróra vágott panchettát (kolozsvári szalonna). A tojásokat a reszelt parmesannal "alla posan" elhabarunk. A szalonnához az utolsó pillanatban hozzá dobunk egy falatnyi zúzott fokhagymát, vigyázva nehogy megégjen, majd összeforgatjuk a tésztával (a tésztát csak szűrjük le és ne hűtsük hideg vízzel!, próbáljuk meg összehangolni a munka folyamatokat; ez egy 15-20 perces étel). A tojásos keveréket ráöntjük a forró szalonnás tésztára, amit már levettünk a tűzről és jól összekavarjuk.
Ha ügyesen dolgoztunk, a tojás és a sajt krémessé olvad, rá a tésztára.
Ezt a receptet egy olasz ismerősömtől kaptam, de tudom, hogy ennek az ételnek is létezik több "igazi" verziója, pl.: csak tojás sárgával, tejszínnel, fokhagyma nélkül, füstölt sonkával, picit bazsalikomosan st
b.
Lényeg a lényeg, készítsük el és fogyasszuk örömmel.

KONTRA






BÁNYÁSZ METÉLT
Hozzávalók:

40 dkg szélemetélt
10 dkg parasztkolbász
15 dkg juhtúró
1 p. tejföl (150 g.)
babérlevél

rozmaring
kapor
ételízesítő
A tésztát kifőzzük, ételízesítő és 4-5 szál babérlevéllel ízesített vízben. 

A kolbászt vékonyan felszeleteljük és durvára aprítjuk (lebuktatom magam: én szeletelt kolbit szoktam vásárolni ehhez a tésztához, mert az szép vékonyra van szeletelve).
A juhtúrót és a tejfölt összekeverjük, kaporral és rozmaringgal ízesítjük. Egy kevéske zsíron a kolbász átforrósítjuk, hozzáadjuk a kifőtt tésztát és jól összeforgatjuk.
A tűről levéve ráöntjük a túrós-tejfölt és alaposan összekeverjük.
Egyszerűen, finomat és gyorsan?!
Igen, lehetséges! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése